Зеленски поиска пред ООН специален трибунал за Русия

OFFNews 22 септември 2022 в 07:24 3052 6

Володимир Зеленски

Снимка БТА/Архив

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски настоя пред ООН за "справедливо наказание" срещу Русия, осъди категорично нахлуването на руски войски в страната му и призова за създаването на специален трибунал, предаде Франс прес.

"Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние настояваме за справедливо наказание" срещу Русия, заяви Зеленски във видеообръщение към Общото събрание на ООН. Тъй като не успя да отиде в Ню Йорк, Зеленски получи извънредно разрешение от държавите членки на ООН да говори пред събранието във видеоизявление.

В своята реч, завършила с бурните овации на присъстващите в залата, Зеленски отправи яростна критика към Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

"Няма да допуснем този обект да надделее над нас", заяви той и призова за създаване на специален трибунал, който да съди Русия "за престъпната ѝ агресия" срещу държавата му.

Зеленски използва думата "наказание" в речта си поне 15 пъти, отбелязва АФП.

Украинският президент призова също за създаване на фонд за компенсация на Украйна и заяви, че Русия трябва да бъде лишена от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.

По-рано на форума американският президент Джо Байдън обвини Русия, че "най-безсрамно е нарушила" принципите на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

22.09 2022 в 12:49

Ордер4о, "братушките" ти докато построят сграда за него (че не оставиха камък върху камък), Мариупол отново ще е контролиран от законните си собственици (демек - украинците) и току-виж в него осъдили бащицата ти Пу. Ако дотогава не са го осъдили аверчетата му. ПО бързата процедура. ;)

9347

2

Анализи

22.09 2022 в 10:38

Престъпна държава, жалко, че народът, който има Чайковски, Чехов и Солженицин и Сахаров допусна ято крадци и комплексари да я управляват.

10298

1

AntiZ

22.09 2022 в 10:30

Уплашеният кремълски плъх е заврян в ъгъла и държи ядрено копче. Прекрасна карикатура на Христо Комарницки. Ще го натисне ли? Няма! Защото е страхлив и защото над главата му се е надвесила цялата ярост на цивилизования свят. Ще бъде настъпан като хлебарка. Няма да има дупка, в която да се скрие. Няма да стане и свидетел как ще се разпадне руската кочина, защото ще е мъртъв, заедно с цялата му върхушка. Четеш ли, мутрофанова? Четеш ли, иzпражнение варненско? Чети и ти, реzидет нещастен! И ти простако банкянски, който му подари тръба за да избива тия невинни хора! Гнусна сган продажна!