Зеленски нареди на премиера да реши въпроса с излизането на наборници от Украйна

OFFNews 11 юни 2022 в 10:27 12164 1

война

Снимка БТА

Украинският президент Володимир Зеленски официално отговори на петицията "Да се отмени забраната за напускане на Украйна от мъже на възраст от 18 до 60 г. и да се даде предимство на наборната военна служба при мобилизация на доброволци". Той вече е възложил на министър-председателя Денис Шмигал да разгледа повдигнатите в нея въпроси, съобщи УНИАН.

Реакцията на държавния глава се появи под самата петиция, която събра над 27 000 подписа на уебсайта на президента.

Петицията получи необходимия брой гласове още в края на май. Авторът й предлага по време на мобилизацията да се даде предимство на доброволците и да се отворят границите за останалите.

Зеленски благодари както на автора на петицията, така и на тези, които са гласували за нея. Той отбеляза, че това е една от възможностите за взаимодействие между властите и обществото.

"Според Конституцията на Украйна украинците наистина са свободни да напускат нейните граници. Сега обаче в страната е въведено военно положение, което е изключение от закона. И тези ограничения могат да бъдат отменени само след края на военното положение в нашата държава", подчерта президентът.

Същевременно той обърна внимание на въпроса за приоритета на набирането на доброволци. Зеленски заяви, че за това е отговорен кабинетът. Ето защо той поиска от премиера Денис Шмигал да финализира предложенията, изразени от вносителя на петицията. По-специално:

- спазване на конституционните права на украинците;

- предотвратяване и разкриване на корупция.

Последната точка се отнася както до работата на служителите на граничните контролно-пропускателни пунктове, така и до центровете за набиране на персонал и социална подкрепа.

Зеленски обеща, че по-късно ще докладва за резултатите от разглеждането на въпросите, повдигнати в петицията.

По-рано президентът реагира по-остро на петицията. По време на брифинг с полския президент Анджей Дуда Зеленски заяви, че не е разбрал напълно до кого е адресирано писмото.

"Към мен, а може би тази петиция трябва да бъде адресирана до родителите на онези войници, които защитаваха Украйна с цената на живота си. Когато днес 50 до 100 души могат да загинат в най-трудната ни посока, в посока Изток", подчерта той.

В Украйна заминаването на мъже в наборна възраст е забранено поне до 23 август, когато е срокът на военното положение. Министерството на вътрешните работи предложи напускането им да стане "платено". По мнението на Виктор Андрусив, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, мъжете трябва да плащат държавна такса между 3000 и 5000 долара, за да пресекат границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

11.06 2022 в 11:26

Това без съмнение е много фашистко, нацистко и т.н. А, да - и наркоманско. СССР 2 тъне в забрани, ограничения, мракобесие, убийства и арести. Но това е една "прекрасна" страна. "Нацистка" Украйна приема за разглеждане петиция за отмяна забраната наборници да напускат страната. Много, много, адски МНОГО тоталитарно!