Затворници в Холандия ще плащат престоя си зад решетките

Лилия Христова 15 януари 2014 в 11:48 2320 0

Затворници в Холандия ще плащат престоя си зад решетките
Затворници в Холандия ще плащат престоя си зад решетките

Властите в Холандия предвиждат въвеждането на платен престой в затвора, съобщиха местни агенции.

Правителството е изготвило законопроект, според който затворниците ще трябва да заплащат по 16 евро на ден за разходите за престой зад решетките за период от 2 години. След направени изчисления от Министерство на правосъдието станало ясно, че 250 евро е сумата, която държавата дава за дневната издръжка на всеки затворник. Ако проектозаконът бъде приет, той ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

"Не е справедливо всички разходи по издръжката на осъдените да бъдат поемани единствено от държавата и обществото", заяви говорителят на правосъдното министерство Вибе Алкема.

Друг проектозакон, по който дебатите в Холандия продължават, предвижда затворниците да погасяват разходите за разследването, което е довело до осъждането им.

Властите очакват в резултат на двата закона годишно в хазната да влязат допълнителни 65 млн. евро, които ще отидат за поддръжка на затворите. В момента зад решетките в цялата страна има 12 100 осъдени.

Преди време холандкото правителство обяви, че ще се наложи да закрие 19 затвора заради липсата на средства за издръжката им в резултат на бюджетни съкращения, което означава, че 2000 работни места ще бъдат закрити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови