Учен от български произход номиниран за Нобелова награда

OFFNews 01 юли 2014 в 20:11 12275 14

Американският учен от български произход Проф. Самуил Рефетов е номиниран за Нобелова награда за постиженията му в областта на медицината. Ученият е открил болест, която носи неговото име, съобщи bTV.

Рефетов е много добре познат в научните среди заради приноса си в лечението на щитовидната жлеза. Ученият работи в Чикагския университет в САЩ и е откривател на Рефетовия синдром – мутация на рецептора за щитовидните хормони.

Въпреки че е американски гражданин, професорът е роден в Русе през 1937 г. Когато е на 12 г. семейството му емигрира в Белгия, а след 5 години заминава за Канада, където той завършва биохимия и медицина.

Рефетов е повлиян от книгите на Алберт Швайцер - даровит музикант и медик, а също и мисионер в Африка. „Като млад човек бях идеалист и исках да съм като него. Записах се в училище за тропически болести в Лондон”, спомня си проф. Рефетов.

В края на 60-те години на 20 век научните му интереси го отвеждат в Америка, където пациентка променя пътя му. Когато започва да я изследва, той открива болест, непубликувана досега, която по-късно е наречена Синдром на Рефетов. Заради това отличие е предложен за Нобелова награда.

Повече от 45 години професорът продължава да проучва непознати болести в своята лаборатория в Чикагския университет. Има множество международни отличия, включително от БАН. Изследванията му се финансират основно от държавата.

Професорът обяснява, че има постоянна конкуренция в тази насока и винаги има вероятност някой млад изследовател да получи средствата и да го измести от мястото му, но тогава остава вариантът за частно финансиране, което в Америка се стимулира.

За България професорът казва, че средствата не се дават на способните хора и това е по-лошо от ограничените възможности.

Професор Рефетов е щастлив със семейството си. Има три деца и петима внуци. Те стават причината той отново да се завърне в България след близо 50-годишно отсъствие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!