Quantcast

Сноудън получи "алтернативна Нобелова награда"

ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2014 в 20:20 2387 1

Едуард Сноудън.
Едуард Сноудън.

Бившият служител на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън получи шведската почетна награда за подобряване на човешкия живот, известна още като "алтернативна Нобелова награда", съобщи "Ройтерс".

Наградата е присъдена на Сноудън за „смелостта и умението му да разкрие безпрецедентното ниво на държавен шпионаж, нарушаващ основополагащи демократични процеси и конституционни права".

Сноудън е в немилост от САЩ за изнасяне на голям обем секретна информация относно програмите на страната за електронен шпионаж на висшестоящи политици на различни държави.

В момента той живее в Русия, която удължи разрешителното му за престой до три години.

Той сподели наградата с Алън Ръшбриджър, главен редактор на британския вестник "Гардиън", с когото той си сътрудничи, за да публикува разкритията си за Щатските служби за сигурност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2014 в 20:31

Браво на Еди. Избяга от Четвъртия хилядолетен Райх и избра свободата. Гестаповците от Вашингтон искаха да им го върнат, но Путин отказа. ФАЩ вече са се превърнали не само в глобален жандарм и агресор, но и в полицейска държава на тотално следене, подслушване и нарушаване конституционните свободи "по целесъобразност".

Дори в СССР през най-мрачните години на червения терор не е имало такъв тотален шпионаж, следене на собствените и чужди граждани и нарушаване тайната на кореспонденцията, подслушване на чужди държавни глави, премиери и президенти, и т.н.

Пиндосите превънаха Северна Америка в новата "Империя на Злото".