Започна гласуването в референдума за независимост на Кюрдистан

OFFNews 23 септември 2017 в 19:59 3616 0

Снимка Reuters, архив

Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха гласуването в референдума за независимост на автономния район Кюрдистан въпреки международното неодобрение.

Кюрдите в чужбина ще могат да гласуват в интернет в рамките на три дни, обясни говорителят на Избирателната комисия на Кюрдистан Шируан Зирари. 

Точният брой на иракските кюрди в чужбина е неизвестен, добави Зирари, цитиран от БТА. 

Референдумът е насрочен за понеделник в Кюрдистан и други зони, които Ербил и Багдад си оспорват, включително богатата на петрол провинция Киркук. В момента тези зони се намират под кюрдски военен контрол.

Багдад яростно се противопоставя на референдума, като го обяви за неконституционен.

Против провеждането на референдума са още Турция, Иран и Сирия заради опасения, че това може да подтикне и техните кюрдски малцинства да се отцепят.

Турция дори предупреди, че може да наложи санкции на Кюрдистан заради вота.

Против провеждането на референдума за независимост се обяви и ООН. Говорителят на генералния секретар Антониу Гутериш предупреди, че допитването ще отклони вниманието от борбата срещу "Ислямска държава" и възстановяването на вече отвоюваните райони.  

Позицията на САЩ пък е, че референдумът може да предизвика вълнения в региона и да отклони вниманието от продължаващата военна кампания срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!