Западът обвини Беларус за мигрантската криза на границата с Полша

OFFNews 12 ноември 2021 в 11:40 1264 0

Западните страни членки на Съвета за сигурност на ООН обвиниха Беларус за ескалиращата мигрантска криза на границата с Полша, предаде Би Би Си.

В остро изявление днес те обявиха, че Беларус използва мигрантите, за да дестабилизира източната граница на Европейския съюз и излага на риск живота им. А също - че по този начин Беларус се опитва да отклони "вниманието от собствените си увеличаващи се нарушения на правата на човека".

Изявлението направиха Франция, Великобритания и САЩ. Всички те са постоянни членки на Съвета. Към тях се присъединиха Албания, Естония и Република Ирландия. Русия, също е постоянен член на Съвета, отхвърли обвиненията срещу своя съюзник Беларус и заяви, че Полша и съседна Литва малтретират мигрантите. „Има много случаи, когато полски и литовски граничари бият мигранти и ги изтласкват обратно на територията на Беларус“, каза заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

По-рано в четвъртък президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши да прекъсне доставките на газ за Европа, ако бъдат наложени нови санкции от ЕС. Това предизвика нови опасения в Блока на фона на влошаващия се недостиг на природен газ и нарастващите цени в Европа. В отговор се предприемат нови санкции срещу Беларус, които могат да влязат в сила от понеделник. Те ще включват забрана на полети от страни в Близкия Изток.

Хиляди хора, много от които кюрди, пристигат от Близкия Изток и правят лагери по границата с Полша. Те са предимно млади мъже, но има и жени и деца. Част от мигрантите се опитаха тази седмица да проникнат през бодливата тел по границата и да влязат от Беларус в Полша, но бяха изтласкани обратно от полските гранични полицаи и армията. Някои мигранти успяха да влязат на полска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!