Лукашенко заплаши ЕС, че ще спре транзита на природен газ през Беларус

OFFNews 11 ноември 2021 в 16:15 1551 1

Снимка Архив

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши днес, че ще предприеме ответни мерки на всички нови санкции на Европейския съюз (ЕС), включително чрез спиране на транзита на природен газ и стоки през неговата държава, предаде Ройтерс. 

Снощи след разговор с американския президент Джо Байдън председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще разшири обхвата на санкциите срещу Беларус с отделни лица и организации.

Според нея ситуацията на границата между Полша и Беларус не е мигрантска криза, а опит на "авторитарния режим" в Минск да дестабилизира своите съседи.

Днес беларуският президент реагира остро на думите на Фон дер Лайен:

"Ние отопляваме Европа, а те все още ни заплашват, че ще затворят границата. А ако спрем транспортирането на природния газ? Затова бих препоръчал на полското ръководство, литовците и други хора, които не носят глава на раменете си, да помислят преди да говорят", заяви Лукашенко, коментирайки плановете на Варшава да затвори полско-беларуската граница. 

Лукашенко добави, че ако затворят транзита през Беларус, той няма да мине през Украйна, защото руската граница там е затворена и няма алтернативен път през балтийските страни. 

"Ако го затворим за поляците и примерно за германците, какво ще стане тогава? Не трябва да се спираме пред нищо, за да защитим нашия суверенитет и независимост", категоричен е президентът на Беларус. 

Междувременно европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони коментира ситуацията, като заяви, че единният блок "не е уплашен" от заплахите на Лукашенко относно доставките на природен газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

12.11 2021 в 06:55

Беларус е интересна държава. ЕС въведе икономически санкции против Русия, а руснаците забраниха всякакъв внос на продукти от там. Беларус преопакова полските ябълки и зеленчуци като свои, и наводни руския пазар. Беларус купуваше руски нефт за "вътрешния си пазар", преработваше го в горива, и го продаваше на Украйна, макар че руснаците не бяха разрешили. И тия всичките изгодни за ЕС шмекерии на Батето не го спасиха от "майдана", който му спретнаха Полша, Литва и пр. борци за демокрация. Може би наистина е време да им врътне кранчето, защото Русия вече има как да доставя директно газ без полски транзит.