'Заложено е съществуването на нашата нация': Ключови избори в Испания

OFFNews Последна промяна на 28 април 2019 в 09:48 2044 0

Снимка El Pais

Днес в Испания се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Кой ще управлява слънчевата страна през следващите четири години? Ще се потвърдят ли прогнозите, че социалистите на Педро Санчес ще имат мнозинство, но то няма да е достатъчно и ще трябва да сформират коалиционно правителство?

Отговорите ще станат ясни тази нощ, а Санчес е оптимист. "Много близо сме до победата след 11 години, в които не сме печелили парламентарни избори", казва той, цитиран от БНР.

Лидерът на опозицията Педро Санчес оглави и правителството през 2018 г., когато замесеният в корупционен скандал Мариано Рахой е отстранен след вот на недоверие. "За" свалянето му от власт гласуват 180 депутати, 169 са против, един се въздържа. Кралят на Испания Филип VI номинира лидера на опозицията Санчес, който полага клетва, но не с ръка върху Библията. Атеист е, кълне се в конституцията.

Прогнозите сочат още, че за първи път от 40 г. - от Франко насам - крайнодясна партия може да влезе в парламента. Лидерът на консерваторите Пабло Касадо не изключва обединение вдясно не само с партия "Гражданите", но и с крайнодесните от "Вокс". "Това са най-важните избори в историята на испанската демокрация. Заложено е съществуването на нашата нация, нейното единство, спазването на конституцията".

Близо 37 милиона испанци имат право на глас в днешните предсрочни избори. Ще бъдат определени 350 депутати в Конгреса и 208 сенатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови