Задържаха един от най-известните бизнесмени в Малта за убийството на журналистката Дафне Галиция

OFFNews 20 ноември 2019 в 12:11 3711 0

Властите в Малта са задържали днес един от най-известните бизнесмени в страната във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Галиция, съобщи Ройтерс.

Йорген Фенек е задържан на яхтата си. Арестът идва, след като правителството обяви, че ще предложи помилване на заловения посредник, ако той назове поръчителя на убийството. 

53-годишната журналистка бе убита преди повече от две години с бомба, заложена в автомобила ѝ.

Бизнесменът е задържан, след като луксозната му яхта „Джио“ отплавала рано сутринта от пристанището Портомасо. Полицията реагирала бързо и върнала плавателния съд обратно.

Йорген Фенек е директор и собственик на бизнес група, която печели голяма енергийна концесия от Малта за изграждане на газостанция на средиземноморския остров през 2013 година.

Убитата журналистка пише в блога си за компания в Дубай - "17 черно", която е свързана с малтийски политици. Галиция не успява да открие собственика на компанията, но от разследване на Ройтерс Фенек бива идентифициран като такъв. 

Според имейл от 2015 г., открит от малтийските финансови регулатори, компании в Панама, притежавани от тогавашния енергиен министър Конрад Мици и Кийт Шембри, шеф на кабинета на правителството, трябвало да получат преводи от „17 черно“ за услуги, които не се посочват. В имейла се посочва, че панамските компании очаквали плащане до $2 млн. в рамките на година от „17 черно“. В текстът не се споменава газостанция и няма доказателства за направени плащания. 

И тримата замесени отричат да са имали връзка с дубайската компания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови