Заловен е посредник за убийството на журналистката от Малта Дафне Каруана Галиция

OFFNews 19 ноември 2019 в 14:29 4268 0

Арестуван е заподозрян в посредничество във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция (Малта), съобщава полицейски източник, пише "Ройтерс", като цитиран от в. "Times of Malta".

Мъжът е задържан в Малта на 14 ноември. Смята се, че той е посредничил между извършителя на покушението през 2017 г. и хората, осигурили взривното устройство, използвано за убийството. Самоличността му не се разкрива.

Ако посредникът съдейства на полицията за задържането на поръчителя и свидетелства в съда, се обмисля помилването му, обяви министър-председателя Джоузеф Мускат след излизането на статията във вестника.

Разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция бе взривена в автомобила си на 17 октомври 2017 г. близо до малтийската столица Валета. Галиция е човекът, който разкрива връзки на страната си с офшорни данъчни убежища в рамките на журналистическото разследване "Досиетата от Панама". 30 минути преди смъртта на 53-годишната журналистка, съпруга и майка излиза последната публикация в блога ѝ - Галиция обвинява в корупция началника на кабинета на премиера. Галиция е в списъка с хората, които "формират и разтърсват Европа" - списък с 28 имена, съставен от новинарския сайт "Политико". Тя сама върши работа колкото целият Уикилийкс с разкритията си, отбелязва изданието. Читателските посещения в блога ѝ достигаха 400 хил. - почти колкото цялото население на Малта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови