За първи път от десанта в Нормандия: 101-ва въздушно-десанта дивизия на САЩ кацна в базата Когълничану в Румъния

OFFNews 01 август 2022 в 16:03 7091 1

101-ва въздушно десантна дивизия на армията на САЩ

Снимка FOTO US ARMY/ Malcolm Cohens-Ashley

101-ва въздушно десантна дивизия на армията на САЩ

Части на на американската 101-ва въздушно-десантна дивизия на САЩ, наричана „Крещящите орли“ ( „Screaming Eagles“) пристигнаха във военната база „Михал Когълничану“, на 30 километра северно от Констанца, съобщи румънският телевизионен канал Digi24. Според медията завръщането на „Крещящите орли“ в Европа за първи път от Втората световна война насам след десанта в Нормандия на 6 юни 1944 година е продиктувано от войната в Украйна.

Церемонията по посрещането на американските части се е състояла в петък в присъствието на премиера на Румъния Николае Чука. „За нас Румъния представлява силен съюзник в НАТО, силен партньор на САЩ от няколко десетилетия. Румънците ни подкрепяха продължително на такива места места като Ирак или Афганистан. Що се отнася до мястото, където се намираме сега, то е най-близо до битките, които се водят в Украйна“, заяви каза Джоузеф Макгий, командир на 101-ва дивизия, цитиран от телевизионния канал.

Американската дивизия наброява над 20 хиляди военнослужещи, от тях 2400 на ротационен принцип ще бъдат дислоцирани в базата „Михал Когълничану“. Бойците от 101-ва дивизия са обучени за най-трудните ситуации по време на война, като специално внимание се обръща на подготовката и уменията им за спасяването на ранените от бойното поле.

101-ва въздушнодесантна дивизия е лека пехотна дивизия на армията на Съединените щати, специализирана във въздушно щурмови операции . Дивизията е наричана от бившия министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс „острието на копието“, а бившият началник щаб ген. Едуард К. Майер я определя като най-мощната и тактически мобилна от дивизиите на американската армия. По време на Втората световна война е известна с ролята си в операция Overlord ( десантите в D-day и десанта на 6 юни 1944 г., в Нормандия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews