ВВС на Украйна поразиха руските окупатори край Херсон и Николаев

Черноморският флот на Русия се оттегли на 100 километра навътре в морето

OFFNews 07 юни 2022 в 12:05 20899 9

Карта
Херсонска област.

Украинските въоръжени сили обявиха, че докато ситуацията в Източна Украйна остава като цяло непроменена, тази нощ те са нанесли няколко въздушни удара по руски позиции в Южна Украйна, предаде ДПА.

"Украински хеликоптери поразиха струпвания на вражески сили в Херсонска област, а самолети поразиха складове за боеприпаси в Николаевска област", обяви украинският генерален щаб днес.

Досега Украйна рядко използваше своите военновъздушни сили във войната заради руското въздушно превъзходство. Според информацията от Киев са били унищожени десетки руски бойци и около 10 бронирани машини на окупаторите.

По информация от днешния доклад на украинския генерален щаб за ситуацията в Украйна отново е бил установен контрол върху няколко села по границата между Николаевска и Херсонска области и руска контраофанзива в посока Лозово и Бяла Криница е била неуспешна въпреки руската артилерийска и въздушна подкрепа.

Според анализ на "Института за изучаване на войната" във Вашингтон украинските въоръжени сили са успели да отблъснат руските военноморски сили от черноморското крайбрежие на Украйна. В резултат на това Руският черноморски флот сега провежда операции на безопасно разстояние от около 100 километра от брега, което е отслабило натиска върху украинските пристанища. Анализът съвпада с оценка на ситуацията на украинското министерство на отбраната от вчера, отбелязва ДПА.

На фронта в източната част на страната обаче ситуацията продължава да е трудна за украинските сили и сражаващите се редом с проруските сепаратисти руски сили изглежда са напът да превземат град Светогорск в Донецка област. "Светогорск е на практика освободен. И тече прочистване", заяви в свое изявление по телевизията снощи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин. Светогорск е от важно значение заради намиращия се наблизо манастир Светогорска лавра, който е едно от най-важните руски православни светилища, посочва ДПА.

По-на запад руски войски напредват към Славянск, друга ключова руска цел в Донбас, която е основната оперативна база за украинските въоръжени сили в региона. Снощи съветникът на украинския президент Олексий Арестович предсказа, че на украинските сили в Донбас им предстои "много трудна седмица" и предупреди, че в най-лошия случай Северодонецк ще бъде превзет от руските сили и ще започне обсада на Славянск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

606

9

order

08.06 2022 в 16:03

Абе можеше да минат без лунен пеизаж, ама май ще се наложи...
ЯНКИТЕ не ги одобрявахме, ама май са прави пълна разруха с ОМП, атомни бомби, напалм, обеднен уран ... пълен лунен пеизаж и после спокойно с булдозери!!!
А руснаците се правят на благородни пазят народ, сгради...!!!

440

8

Pietro

07.06 2022 в 16:56

Новите натовски ракети започват да жилят лошо орките. Още един генерал се присъедини към "незсмъртния полк" . Това е десетият поред и рашистите признаха, че украински снайперист му е виядл сметката.

2550

7

alfakentavur

07.06 2022 в 16:49

Путлер трепери от страх от 24 февруари. С когото се видеше стояха на 20 метра разстояние. Всичките му публични появи бяха фейкове и монтажи. Сменил е стотици хора от прислугата и придворните си от страх да не го отворят или гръмнат.

-5910

5

Един

07.06 2022 в 16:12

Спокойно, ще проведат референдума след като проведат тези в Харков и Одеса, до тогава Украйна ще е подписала мир.

2550

4

alfakentavur

07.06 2022 в 15:51

Съвременното международно право не признава придобиване на територии с военни действия, нито референдуми, проведени в обстановка на военни действия.
Прочие 99% от действията на Рашистан в тази война са в разрез с международното право, са военни престъпления и т.н.

2099

3

Mateevk

07.06 2022 в 15:07

Само да питам - има ли други медии, освен руски в Херсон? А има ли прогнози за евентуални резултати на този референдум? Любопитно ми е в чия полза ще бъдат в един окупиран град.

2051

1

Propaganda

07.06 2022 в 13:02

100 километра навътрееее?!?
Хаххахаахяхяххях.

Голям страх тресе раските гемии.
То изобщо е пресилено вече да се говори за рацистки флот в Черното ни море.

Най-много за подводен такъв.
 
X

Да помогнем на украинските деца!