ВСУ ще използва изтребителите F-16 от пролетта на 2024 г.

OFFNews 28 август 2023 в 12:17 1984 2

изтребител
Изтребител F-16.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че ВСУ може да започне да използва изтребители F-16 още през пролетта на 2024 г.

В интервю за германското издание Bild той заяви, че трябва да се вземе предвид времето за обучение и подготовка на инфраструктурата.

"Бих казал, че появата на F-16 на фронтовата линия може да се случи през пролетта на следващата година, защото започнахме курсове за обучение на нашите пилоти, инженери и техници", каза министърът.

Резников подчерта, че е необходимо и време, за да се подготви инфраструктурата за базите на самолетите в Украйна.

"Това би трябвало да се случи за шест месеца, а може би и за малко повече време", добави Резников.

Министърът е уверен, че появата на F-16 на фронтовата линия може да "промени правилата на играта" във войната.

"Трябва да сложим край на господството на Русия в небето, извън бойното поле. Самолетите F-16 ще станат част от противовъздушната отбрана. Можем да засилим способностите си в небето, за да защитим въздушното си пространство, което е нашите градове. Това ще бъде голям пробив за нас. Много голям", обясни той.

Съществува голяма вероятност в близко бъдеще Украйна да получи изтребители F-16, които са ѝ изключително необходими за противодействие на руската агресия. Такова изявление направи председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, като припомни, че има програма за обучение и нещата се движат напред.

Говорителят на военновъздушните сили на ВСУ Юрий Игнат също коментира плана за обучение на украински специалисти на изтребителите F-16 и за това дали в него има приоритетни елементи. Той подчерта, че "авиацията не прощава никакви грешки" и всичко трябва да работи като единен механизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

28.08 2023 в 13:35

На снимката е F-18.

По темата - супер тъпо се получи с тия F-16. Ако на запад не се бяха чесали по главите толкова дълго време, досега украинците да са освободили Мариупол. А сега какво излиза - хем Украйна получ F-16 (въпреки страховете на запад), хем много късно.

-529

1

6екеr4о

28.08 2023 в 12:46

Много ми се искаше още тази година да започнат бойни действия с подарените самолети, но нещата много се забавиха. За мен няма логично обяснение защо чак сега, след началото на обучение на пилоти се сетиха, че такова е необходимо и за инженери, и за техници!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!