Всички погледи са в Азовстал: 50 цивилни евакуирани с автобуси, бойците остават на позициите си (обновена)

Мая Младенова 06 май 2022 в 18:11 12587 1

Първият автобус, евакуирал цивилни - по данни на РИА Новости от днес

И днес продължават усилията за извеждане на цивилни от стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол, където ситуацията е особено критична.

Хуманитарен конвой с 50 жени, деца и възрастни хора е успял да напусне стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол в петък, съобщи тази вечер заместник министър-председателят на Украйна Ирина Верешчук. Тя добавя, че и утре се очаква евакуацията да продължи. По думите й процесът върви много бавно.

Министерството на отбраната на РФ също потвърди тази цифра - 50 изведени цивилни. Тя е малко по-висока от по-рано съобщената от информационни агенции цифра - 48.

Като гаранти за сигурност са ангажирани ООН и Червеният кръст.

В излъчено в "Телеграм" видео бойците от "Азов" съобщиха, че по време на прекратяването на огъня за спасителната операция руснаците са ударили автомобил с противотанково управляемо оръжие. Според тях автомобилът се е движел към цивилните, за да ги евакуира от завода. Един боец е загинал, а шестима са били ранени при обстрела, съобщават от батальон "Азов". Няма независимо потвърждение на тази новина.

По-късно руската информационна агенция РИА Новости съобщи, че с автобус днес са евакуирани 12 цивилни, сред тях има четири деца. Няколко часа след това последва информация за втори автобус, извел от комплекса 13 души, сред които едно дете. Източник отново е РИА Новости. Руската агенция ТАСС съобщи за трети автобус, напуснал завода, с 23-ма цивилни. Така общият им брой досега е 48 души - според руските медии. ТАСС добавя, че преди затварянето на хуманитарния коридор тази вечер (в 21 ч. местно време) се планира да потегли и четвърти евакуационен автобус.

Агенция Ройтерс публикува снимка на първи автобус със спасени от "Азовстал" хора, който е пристигнал в Безименне - село в Донецк под руски контрол.

Сателитна снимка от преди седмица на комплекса "Азовстал", почти напълно разрушен. Снимка: Maxar Technologies

Тридневна евакуация на намиращите се в подземията на отбраняващия от батальона "Азов" завод бе договорена на 4 май. Досега около 500 души бяха евакуирани в Запорожие. Според украинската страна до вчера там е имало още около 200 души мирно население.

"Азовстал" е последната отбранявана от украинците крепост в почти разрушения пристанищен град Мариупол. Русия многократно призова бойците от полка "Азов" да се предадат, а те отказаха, въпреки че са напълно обсадени и перспективите са мрачни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

1

Разумен

07.05 2022 в 11:15

Трябва да освободят заложниците. Жалко пе западните медии крият истината. Премахнаха интервютата с излезлите от там и как казваха, че са държани на сила.