Войната в Украйнa: За тяхната свобода, и за нашата!

Доротея Николова 06 март 2024 в 09:40 852 0

Украйна

Снимка Доротея Николова

Макар формално да бележим като начало на войната ранните часове на 24 февруари, войната в Украйна беше факт много преди това в района на Донбас – още от 2014-а. Годината на смъртоносните сблъсъци на Майдана в Киев – т.нар. Революция на достойнството (Revolution of Dignity), завършила с отстраняването на тогавашният проруски украински президент Виктор Янукович, годината, в която Русия незаконно окупира Крим и отвори кутията на Пандора.

И точно в този специфичен момент – през 2014, Украйна получи и своята война за независимост.
След две години война Европа и Западът вече не се изненадват от украинската решителност, свикнаха с нея, но пък се измориха.
Признак за умората е и продължителността на политическите пазарлъци за помощта, която европейци – със или без участието на Съединените щати, оказват на Украйна.

За разлика от европейците, украинците нямат избор да свикнат с войната.

Загубиха страха си. Свикнаха с обстрела. Така както сме свикнали с работата, образованието на децата и всичко останало.
Преди пълномащабното нахлуване на Русия проучвания показваха различия в общественото мнение за присъединяването към Европейския съюз и НАТО между рускоезичните региони на юг и изток и останалата част от Украйна. Две години по-късно хората масово искат страната им да се присъедини към НАТО, а подкрепата за членство в ЕС е още по-голяма.

За момента обаче никой в Европа не е готов да прави компромиси – било то политически, икономически или други.
Във вече третата година от най-мащабната война в Европа от 1945 г. насам скрит и неясен е и изходът от войната.
Към днешна дата, близо 90% от украинците изразяват тревога от намаляването на световната подкрепа за Украйна.

Според Йевлен Хлибовицки светът трябва да осъзнае, че Украйна се бори в защита на ценностите, които са скъпи за Запада. Украинците смятат намалената международна подкрепа, корупцията, вътрешното разделение и дезинформацията за основни заплахи, на второ място след военната агресия на Русия.  

При това положение, имаме ли избор като европейци да не бъдем подкрепящи?

Може би да, но при наличието на толкова агресивна страна в света... ако не сме подкрепящи, може сами да се изправим срещу агресора.

Подкастите от поредицата "Какво може Европа?" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!