Военнопрестъпник изпи отрова в трибунала в Хага и почина (обновена)

OFFNews 29 ноември 2017 в 14:51 16663 5

Бившият началник на щаба на босненския хърватски съвет за отбрана Слободан Праляк почина, след като изпи отрова в съдебната зала на Хагския трибунал.

Международният трибунал прекрати за близо два часа четенето на присъдата срещу шестима босненски хървати, след като Праляк изпи отровата.

Бившият началник на щаба за отбрана, на когото Апелативната камара на трибунала потвърди присъдата от 20 години затвор, заяви за себе си в трето лице:

"Праляк не е военнопрестъпник. С презрение отхвърлям присъдата ви".

След това той изпи течността, а съдията нареди да се прекрати четенето на присъдата.

Съдията забрани малката чаша, от която е пил Праляк, да се изнася от съдебната зала.

Екип с хеликоптер пристигна в трибунала, за да окаже медицински грижи на Праляк. По-късно той беше настанен в болница, където е починал.

Към 15 ч. четенето на присъдите срещу босненските хървати в Хагския трибунал беше възобновено в друга зала.

Залата, в която 72-годишният Праляк изпи течността, е смятана за местопрестъпление и холандските власти разследват инцидента.

Все още не е ясно кой и как е внесъл отровата в съда. Сръбският адвокат Тома Фила, който е защитавал заподозрени от трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, твърди, че е лесно да се внесе отрова.

Мерките за сигурност за адвокатите и други служители на съда са такива, каквито и на летищата - има проверка за метални предмети, вземат се мобилните телефони, но хапчета и малки количества течности не се регистрират, заяви Фила пред АП.

Съдът потвърди присъдите на първа инстанция на подсъдимите Ядранко Пърлич (25 години), Бруно Стоич (20 години) и Слободан Праляк (20 години).

На първа инстанция обвиняемите по това дело бяха осъдени общо на 111 години затвор за преследване, убийства, изнасилвания, депортация, държане в плен, унищожаване на имущество и други престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 г.

Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович прекъсна посещението си в Исландия и се върна спешно в Загреб заради събитията в Международния трибунал в Хага, а хърватският парламент свиква спешно заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

5

Немец

30.11 2017 в 09:56

Човек защитавал народа си от резаците не може да бъде престъпник.....и при нас се надигат тъмни сили и ние трябва с общи усилия да скълцаме главата на змията.....Да живее Единна и Велика България.

77927

4

El Commandante

29.11 2017 в 21:42

Instant legend!

7551

3

reKontra

29.11 2017 в 21:30

Редно е да използвате "самоуби".

8931

2

AnderXale

29.11 2017 в 20:00

Дадоха му 20 г. затвор за това, че е наредил разрушаването на мост. Истински лов на вещици. За пореден път Западната цивилизация доказва, че с нищо не е напреднала от средновековието. Интересно защо тук не е упомената причината за присъдата му. Класическа пропаганда! Един човек с достойнство, за пореден път ни доказа, че "силните" на деня реално нищо не контролират и винаги имаме избор. Поредната жертва в борбата с истинските варвари и завоеватели. Достатъчно е само да се погледне състоянието на България ,от както сме се сдружили с тях, за да се установи истинноста и правдата на тези хора. Но лошото е, че никой не го прави. Вместо това хората не спират да гледат телевизии и вестници, изцяло завладени от американската пропаганда машина и си промиват мозъците. И винаги някой друг е виновен. А истината, както този генерал го доказа е, че съдбата винаги е в наши ръце и ние сме тези които могат и трябва да напраят промяната!

6947

1

theprofet

29.11 2017 в 17:17

Като си толкова изпечен престъпник, как може да се оставиш някакви костюмирани нещастници да те хванат и съдят?