Военният министър на Германия: НАТО ще предаде на Украйна 2 батальона Leopard 2 и 4 батальона Leopard 1

OFFNews 01 април 2023 в 15:38 6372 1

Снимка UATV

В началото на седмицата стана ясно, че 18 танка Leopard 2 и около 40 БМП Marder, обещани от Германия, вече се намират в Украйна.

Германия и страните от НАТО ще прехвърлят 160 единици бронетанкова техника на Украйна. Става дума за два батальона немски бойни танкове Leopard-2 и четири батальона Leopard-1.

Това заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус в интервю за Die Welt на 1 април. Той уточни, че освен Германия, Полша, САЩ и Великобритания също ще предаде танкове на украинската армия.

Министърът отбеляза, че едва ли ще може да се прехвърлят повече такива оръжия на Киев поради ограничените ресурси на съюзниците. Той добави още, че Германия не може да даде всичко, защото има резерви, които не могат да бъдат изразходвани.

Германският министър каза, че Полша, заедно със съюзниците, ще изпрати в Киев два батальона Leopard-2 - общо 60 танка. До края на годината към тях ще се присъединят 100 танка Leopard-1, които съставят четири батальона. Така в средносрочен план ще може да се покрият нуждите на Украйна, смята Писториус.

Междувременно стана ясно, че САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 2,6 милиарда долара , който ще бъде официално обявен в понеделник, 3 април. Тя може да включва радари за наблюдение на въздушното пространство, противотанкови ракети и камиони-цистерни за гориво, различни видове боеприпаси, включително противотанкови. Продължава работата по пакета за военна помощ, казаха източници, така че неговият обхват и размер може да се променят.

Генерал Марк Мили, началник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ обяви от своя страна, ча Вашингтон няма да даде на Украйна балистични ракети ATACMS с голям обсег. Той обясни, че това е политическо решение и Щатите обмислят други варианти за военна помощ на Киев.

Белият дом заяви, че НАТО възнамерява да предостави на въоръжените сили на Украйна всичко необходимо за пролетното контранастъпление. Подходящата военна помощ ще бъде обсъдена на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

В САЩ обучение вече са преминали над 7000 украински военнослужещи . Тази седмица 65 украински бойци се завърнаха от военни курсове зад океана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови