Военен блогър пусна видео с поразяването на руския кораб "Иван Хурс" от морски дрон на ГУР

OFFNews 25 май 2023 в 19:32 12092 5

Снимка ГУР на МО на Украйна

Видеокадри показват как поне един от бойните морски дронове на украинското военно разузнаване достига целта - руския кораб "Иван Хурс".

Неидентифицирани надводни дронове вероятно все пак са поразили разузнавателния кораб на Руския черноморски флот „Иван Хурс“. Военният кореспондент
Андрей Цаплиенко показа в Telegram момента на атаката недалеч от района на Босфора, като на кадрите се вижда как безпилотното морско средство достига до „Иван Хурс“ и в миг преди контакта записът прекъсва, явно е последвала експлозия.

Блогъри и в Украйна, и в Русия твърдят, че на видеото е същият този „Иван Хурс“, за който, както руската страна заяви предния ден, че е избягал от атаката на морски дронове. Руснаците твърдяха, че срещу кораба са били изпратени три дрона и, че трите били унижени. Записът опровергава официалната руска пропаганда, като показва ясно, че поне един дрон наистина е ударил руския плавателен съд.

На 24 май редица медии съобщиха за атака с дрон на разузнавателния кораб на Черноморския флот на Руската федерация "Иван Хурс" на 74 километра северно от Босфора и на 400 километра от територията, контролирана от Украйна. В Русия обявиха, че екипажът е успял да "отбие" атаките на безпилотните апарати, а самият кораб не е получил никакви щети.

В отговор нашествениците блокираха движението по Кримския мост под предлог за "учения", а фрегатата "Адмирал Макаров" с 8 ракети "Калибър" беше изпратена спешно в Черно море.

Според експерта Александър Коваленко руският флот разполага само с още един кораб от този тип, като за 20 години са построени само два плавателни съда, което прави загубата на този агрегат в състава на проекта болезнена за Руската федерация.

Каналът Rybar, който се поддържа от прокремълски руски военни блогъри коментира инцидента с "Иван Хурс" в контекста на разузнавателната активност на американски безпилотни самолети над Черно море, които второ денонощие кръжат южно от Крим, източно от мястото на атаката срещу "Иван Хурс". Изводът на руснаците е, че западните партньори на Украйна отработват дейността на разузнавателно-ударния комплекс за поразяване на водни цели. Като средство за атака се използват морски дронове. Според анализаторите към този момент воденето на бойни действия от този тип тепърва се развива, затова Черно море се превръща в своеобразен полигон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1010

5

Mounted Archer

26.05 2023 в 14:21

Голям хурс е поел "Иван"... :D

-529

4

6екеr4о

26.05 2023 в 10:28

Невероятно съчетание: натовско разузнаване и украинска решителност, 3 в 1, просто прекрасно!

Щом украинците успята да думнат прехваления ракетен крайцер мАцква и без да съм военен експерт мога със сигурност да прогнозирам как ще завърши военно-морсаката част от "спец операцийката"!!!

4738

3

Того

25.05 2023 в 20:37

Къде е онзи "политически боклук", по Гешев, който искаше да вижда само платноходки в Черно море?

1000

2

дядо Санко

25.05 2023 в 20:30

Още едно доказателство, че Ватник отрече ли нещо, значи то наистина е станало. Такъв четвартит чеп си забиха с "тридневната операцийка", че тепърва ще има свят да им се завива.

850

1

pr07ecH70r

25.05 2023 в 20:27

Красота!