ВМРО-НП на Любчо Георгиевски: Дарените Т-72 на Украйна не са руски, купени са от от Киев

OFFNews 30 юли 2022 в 17:11 5972 2

Т-72
Танк Т-72.

След като в социалните мрежи в Република Северна Македония се появиха записи, показващи транспортиране на танкове, от Министерството на отбраната в страната потвърдиха, че става дума за дарение, което страната дава на Украйна, а част от медиите съобщиха, че Република Северна Македония е получила тези танкове като дарение от Русия.

„Ако става дума за същите танкове, които са закупени по време на кризата от 2001 г., Република (Северна) Македония не е получила танковете като дарение от Русия, както пишат някои медии, а държавата ги купи от Украйна, което беше много важна помощ, като се има предвид, че по това време имаше неофициално ембарго за продажбата на оръжие в (Република Северна) Македония. Искаме да подчертаем, че танковете не са получени като помощ, а са купени с македонски пари”, пишат от партията на Любчо Георгиевски, който през 2001 г. беше премиер на държавата.

От ВМРО-НП коментират, че предвид обстоятелствата е добре Северна Македония да получи някаква компенсация от страните от НАТО предвид факта, че те все още са функционални и годни за употреба, съобщава БТА.

От Министерството на отбраната на Северна Македония уточниха, че страната дарява техника от танковия батальон на Сухопътните войски, който се планира да бъде разформирован. От там посочиха, че става въпрос за "танкове от трето поколение, които с развитието на технологиите след няколко години биха били неконкурентоспособни и несъвместими с нашите искания за доставка на западна платформа" и че в бъдеще време трябва да бъдат изразходвани средства за тяхното унищожаване, което е нецелесъобразна дейност за армията на страната.

В арсенала на македонската армия има 31 танка Т-72, каквито са дарените на Украйна бойни машини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

30.07 2022 в 23:58

Техни са си танковете, видяли са свята кауза в дерусуфикацията провеждана от братята от Украйна, имали са, дали са.

Логично решение.
 
X

Да помогнем на украинските деца!