Вкараха карикатурист зад решетките за обида към Ердоган

OFFNews 05 юни 2018 в 17:08 4269 0

Турската полиция вкара в затвора един от най-известните карикатуристи в страната, за да излежи 14-месечна присъда за обида на президента Реджеп Ердоган, произнесена на първа инстанция миналата година, предаде АФП, цитирана от БНР. 

69-годишният Нури Куртджебе бил задържан и вкаран зад решетките в понеделник, след като при полицейска проверка бил открит в автобус в северозападния град Ялова, съобщи информационна агенция Доган.

Неговият адвокат Ердем Акюз заяви, че властите са приложили изпълнението на присъдата, след като обжалването било отхвърлено от по-висша съдебна инстанция.

Куртджебе получи присъда от една година два месеца и 15 дни затвор за няколко карикатури, рисувани през 2015 г.

От решението на съда не става ясно кои точно карикатури са сметнати за обидни, каза адвокатът му Акюз.

Турция редовно е критикувана от организации за защита на свободата на словото за арестите, извършвани за обида на Ердоган, които се увеличиха през последните години.

Властите засилиха преследванията срещу журналисти и сътрудници на печата, специално след опита за преврат от юли 2016 г.

Известния турски карикатурист Муса Карт бе осъден през април на три години и девет месеца затвор за „терористична“ дейност заедно с няколко свои колеги от в."Джумхуриет". Той се възползва от мярка за условно освобождаване в очакване на резултата от обжалване на присъдата.

Явно това правителство не се е отказало да неутрализира карикатуристите чрез присъди затвор, посочи Муса Карт след ареста на Куртджебе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!