Вицепрезидентът на Facebook за Латинска Америка арестуван в Бразилия

OFFNews 02 март 2016 в 12:25 2681 0

Вицепрезидентът на Facebook за Латинска Америка Диего Дзодан беше арестуван в Бразилия, след като отказал да предаде лична информация за потребители на социалната мрежа на органите на реда. 

Искането за предоставяне на личните данни е отправено преди четири месеца във връзка с разследване на местна група трафиканти на дрога, които общували чрез WhatsApp.

Компанията няколко пъти отказала искането за предоставяне на данните, което довело до ареста. 

Преди това на WhatsApp била наложена глоба от 50 000 реала (12 500 евро) на ден заради неизпълнение на съдебното нареждане. По-късно глобата била увеличена, но нито WhatsApp, нито Facebook предали исканите данни.

След ареста на Диего Дзодан от WhatsApp публикуваха изявление, според което не са имали възможност да предадат исканите данни, защото съобщенията между потребителите на приложението не се съхраняват. 

Властите обаче подчертаха в отговор, че са искали не самите съобщения, а информация за местоположението на потребителите.

Facebook също публикува изявление, в което определи ареста на Дзодан като крайна и несъразмерна мярка, но допълни, че двете компании действат независимо една от друга.

Арестът на Диего Фзодан идва в момент, в който американският гигант Apple и властите водят в Съединените щати юридическа битка по идентичен казус. Шефът на Facebook Марк Зукърбърг вече изрази подкрепата си за Apple в спора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !