Виновникът за "Ватилийкс" осъден на година и половина затвор

06 октомври 2012 в 22:48 1985 2

Паоло Габриеле (отпред, вляво). Снимка: БГНЕС
Паоло Габриеле (отпред, вляво). Снимка: БГНЕС

Ватиканският съдебен трибунал осъди Паоло Габриеле, бивш иконом на папа Бенедикт ХVІ, на 18 месеца лишаване от свобода.

Габриеле е признат за виновен в кражбата на поверителни документи на Светия престол, съобщава Радио Ватикана.

„Присъдата е умерена", коментира адвокатът на подсъдимия Кристиана Ару, като не изключи нейното обжалване на „по-следващ етап”.

В края на заседанието самият Габриеле отново потвърди, че действията му са били продиктувани от „много дълбока любов към Църквата на Христос и към нейния видим водач”.

Габриеле отново повтори казаното от него при предишното съдебно заседание: „Не се чувствам крадец”.

По време на съдебния процес Габриеле призна, че е виновен в кражбата на поверителни документи на Светия престол, които са в основата на скандална книга за Ватикана.

Във бестселъра "Негово Светейшество" е описана частната кореспонденция на папата, в която става дума за корупция и злоупотреба със служебно положение на хора, заемащи административни постове във Ватикана. Скандалът придоби популярност в медиите под името "Ватилийкс".

В съдебната зала бе потвърдено, че бившият иконом не е имал съучастници и първоначалната присъда от три години лишаване от свобода е намалена на половина, поради смекчаващи вината обстоятелства: липсата на предишни присъди, резултатите от работата му преди процеса, субективното му убеждение за мотивите за действие, макар и погрешни, и съзнанието, че е изневерил на доверието на Светия Отец.

Присъдата дава възможност на Габриеле да продължи да работи във Ватикана, но извън ведомства, включващи пряка отговорност, съобщава Радио Ватикана.

„Евентуалното помилване от страна на Папата е много вероятно”, заяви директорът на Ватиканския пресцентър отец Федерико Ломбради в края на заседанието, като не уточни времето и начините.

Освен това ватиканският говорител потвърди „пълната независимост на ватиканската магистратура”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!