Съдят иконома на папата за кражба на секретни документи

Лъчезар Вълев 29 септември 2012 в 14:12 2342 1

Бившият иконом на папа Бенедикт XVI Паоло Габриеле. Снимка: EPA
Бившият иконом на папа Бенедикт XVI Паоло Габриеле. Снимка: EPA

Във Ватикана започна процесът срещу бившия иконом на папа Бенедикт XVI Шестнайсети - Паоло Габриеле, предаде Би Би Си.

Габриеле е обвинен в кражба на секретни документи, съдържащи поверителна информация.

Делото за изтичане на документи, известно като Ватилийкс, е безпрецедентен случай в историята на Ватикана.

Въпреки, че процесът е отворен за медиите, в залата са били допуснати само осем журналисти, на които не е било позволено да носят записващи устройства. 

46-годишният верен служител на папата е обвинен, че е откраднал десетки поверителни документи, които по-късно били публикувани в книга.

По този начин се разкрила вътрешна информация за ожесточени борби за власт във висшата йерархия на Католическата църква.

Габриеле бе арестуван на 23 май и бе поставен под домашен арест на 21 юли.

Той е обвинен, че е откраднал от бюрото на личния секретар на папата свръхсекретни писма и други документи до светия отец (и до Йозеф Рацингер, преди той да стане папа БенедиктXVI) и ги е копирал, за да ги даде на външни лица.

Малко по-късно обаче стана ясно, че Габриеле не е единственият заподозрян за скандала.

В края на юли ватикански съд обяви, че ще повдигне обвинения и срещу съучастника му Клаудио Шарпелети.

Шарпелети е компютърен специалист към държавния секретариат на Ватикана.

Ако бъде признат за виновен, Габриеле може да получи присъда до шест години затвор съгласно законите на папската държава.

По време на следствието бившият иконом обяснил, че постъпил така, тъй като виждал "зло и корупция навсякъде в Църквата" и искал да помогне за тяхното изкореняване, "защото папата не е достатъчно информиран".

В частта за умственото състояние на Габриеле се цитира признанието му пред следователите, че когато започнал да копира документите и да ги предава навън от Ватикана, стигнал до точка, в която осъзнал, че няма връщане назад и че вече не може да се самоконтролира.

При обиска в дома на бившия иконом на папата са били открити чек за 100 хил. евро на името на Бенедикт XVI, къс злато и книга от 16-и век.

Габриеле обяснил, че възнамерявал да върне обратно тези неща.

От началото на годинита  стотици секретни документи на Ватикана бяха предоставени на италиански журналисти от началото на годината.

В тях има данни за корупция при сделките на Ватикана с компании в Италия, включително плащания за услуги по раздути цени, както и подробности за съперничеството между кардиналите и свадите за управлението на ватиканската банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!