Вилнюс демонтира най-големия паметник на съветския култ в Литва

OFFNews 09 декември 2022 в 16:17 2251 2

Снимка Балтнюз

Премахването на монумента, увековечаваш съветското присъствие в Литва започна във вторник и приключи днес.

Властите на литовската столица Вилнюс демонтираха в петък най-големия паметник на съветския култ в Литва – военния мемориален комплекс в Антакалниското гробище. Премахването на монумента стана въпреки острата реакция на Руската федерация и е поредната стъпка към заличаването на белезите от руската окупация на страната.

Демонтажът на шестте тела на монументалната композиция започна във вторник. Каменните фигури трябваше да бъдат премахнати още преди 1 ноември, но процесът се забави, след като Комитетът на ООН по правата на човека, сезиран от Русия, обяви временни мерки за закрила спрямо мемориала. Кметът на Вилнюс Ремигиюс Шимашюс обаче обяви, че няма нужда да се чакат обяснения с ООН, тъй като литовската столица не е субект на международното право и ООН, а разрешението за събарянето на символа на съветската власт и окупацията на републиката е издадено от законен орган на местното самоуправление.

Руското посолство в Литва организира кампания срещу премахването на символа, свързван днес със съветското минало на републиката и с Русия, като нарече решението за демонтажа „варварско издевателство над загиналите“. Още по-рано стана известно, че шестте фигури не са надгробен знак и под тях няма погребения. Мемориалът е построен пред 1951 година, а самите стилизирани фигури, които бяха окончателно премахнати днес са вдигнати едва през 1984.

Руската позиция е, че махането им поругава паметта на погребаните на това гробище над 3 хиляди съветски войници, "загинали, освобождавайки Литва от фашистите".

Гледната точка на Москва се разминава с тази на литовските власти, историците и населението на страната, които гледат на съветския период от историята на Литва като на руска окупация, с последващо анексиране на литовската територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

09.12 2022 в 16:25

Жалко, че не е бронзов. Можеше да бъде претопен и да послужи за нещо полезно.