Видео в WhatsApp доведе до убийство в Индия

OFFNews 26 юни 2018 в 13:29 6040 0

Видео в приложението за изпращане на съобщения за смартфони WhatsApp доведе до убийство в Индия.

Кадрите, показващи отвличането на дете, бяха разпространени масово в страната и доведоха до нападението и пребиването до смърт на невинен мъж на улицата, предаде Би Би Си.

На клипчето се вижда как двама души на мотоциклет с каски на главите спират и взимат малко дете от улицата, след което потеглят с него. Други три деца хукват да ги гонят.

Всъщност, не става въпрос за отвличане.

Цялото пакистанско видео показва "похитителите", които връщат детето обратно. Един от тях вади и разгъва свитък и обръща надписа към камерата. На него пише: "Отнема само един момент да отвлечеш дете от улиците на Карачи...".  Но в Индия тази част от клипа е премахната. И "редакцията" води до разпалване на страховете от улични банди, които отвличат деца.

Подобни видеа се разпространяват масово в WhatsApp, а регионални медии добавят масло в огъня и съобщават, че 5000 похитители са влезли в Южна Индия. След като гледат клиповете и новините, хората вече не искат да пускат децата си навън.

26-годишният Каалу Рам е бенгалурец, който търси работа. Местни хора решават, че той е похитител на деца. Връзват ръцете и краката му и го бият брутално. Влачат го по улиците. Мъжът умира на път за болницата в третия по големина, модерен индийски град.

Полицията в Бенгалуру (преименуван от Бангалор през 2014 г.) - наричан още индийската Силициева долина - също се опитва да развенчае слуховете също чрез социалните медии, а от патрулни коли по улиците звучат успокоителни разяснения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews