Венецуела налага санкции на САЩ

OFFNews 01 март 2015 в 09:33 4283 10

Ниолас Мадуро.
Ниолас Мадуро.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че ще намали бройката на американските дипломати, които могат да работят в посолството на САЩ в страната, както и че ще въведе задължителни визи за американците, които пътуват до социалистическата страна, съобщи "Гардиън".

Той добави, че всички дипломатически срещу между двете страни ще  трябва да бъдат одобрени от венецуелското правителство.

Мерките се налагат, след като Венецуела е заловила пилот на САЩ от латиноамериканско потекло, който е шпионирал. Мадуро освен това обвини Вашингтон, че се опитва да го свали от власт, като помага на противниците му.

Думите на президента бяха посрещнати от множество в червени цветове, скандиращо: "Мадуро, Мадуро, удари янките силно".

Двете страни не са разменяли посланици от 2010 г. насам. В допълнение Венецуела забранява на някои американски политици да влизат на територията й. Сред тях са бившият президент Джордж Буш, бившият вицепрезидент Дик Чейни, бившият директор на ЦРУ Джордж Тенет и още няколко политици, които критикуват Венецуела.

"Отказваме визи на хора, които са нарушили човешките права и са бомбардирали Ирак, Сирия и Виетнам", каза Мадуро.

Санкциите идват в отговор на мерките на Белия дом, които забраниха на няколко венецуелски политици и семействата им да влизат в САЩ, тъй като били отговорни за нарушения на човешките права и корупция.

Санкциите идват в момент, когато 30-милионната страна е разкъсвана от протести на опозицията заради недостиг на храна, покачваща се инфлация и постоянен спад на цената на суровия нефт, който е основен икономически източник за Венецуела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!