Венеция въвежда 5 евро такса за посетители

OFFNews 12 септември 2023 в 10:14 1053 1

Венеция

Снимка Pixabay

Венеция

Очаква се във Венеция да се въведе дневна такса от 5 евро за посетители, в опит да се контролира туризма.

Всички посетители над 14-годишна възраст ще трябва да заплатят таксата и да резервират входа си в града предварително. Членът на градския съвет по туризъм Симоне Вентурини съобщи, че въвеждането на таксата ще е тест и ще се проведе през пиковите туристически периоди през следващата година, предаде Би Би Си.

„Венеция е сред най-посещаваните европейски градове и затова страда най-много от прекомерния туризъм“, каза още той.

Прекомерният туризъм във Венеция се смята за голям проблем.

Градът е с площ 7,6 квадратни километра и според италианския национален статистически институт Венеция е била домакин на почти 13 милиона туристи през 2019 г.. Очаква се броят на посетителите да нарасне значително през следващите години.

„Целта е да поканим туристите да изберат не чак толкова натоварени дни за посещение. Искаме да тестваме таксата и, ако е необходимо, да я подобрим“, коментира Вентурини.

По-рано тази година ЮНЕСКО предупреди, че градът трябва да бъде добавен към списъка на обектите на световното наследство в опасност, тъй като въздействието на изменението на климата и масовия туризъм могат да причинят необратими промени в него.

През 2021 г. беше забранено на големи круизни кораби да влизат в центъра на Венеция през канала Giudecca, след като кораб се разби в пристанище. Критиците твърдяха, че корабите причиняват замърсяване и разрушават основите на града, в който често има наводнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!