Великобритания забранява райския газ, притежанието му ще се наказва със затвор

OFFNews 05 септември 2023 в 20:32 2334 0

райски газ

Снимка Getty Images

райски газ

До края на годината азотният оксид - по-известен като райски газ, ще бъде категоризиран като наркотик клас C и ще бъде обявен за незаконен, обяви правителството на Обединеното кралство.

Притежаването на азотен оксид, известен още като NOS, ще носи присъда до две години затвор.

Райският газ е един от най-често използваните развлекателни наркотици от 16 до 24-годишните. Тежката употреба може да доведе до редица заболявания, включително симптоми, свързани с нервите.

Доставката на азотен оксид за развлекателна употреба в момента е забранена, но притежанието не е.

Първоначално правителството обяви своя план за забрана на азотния оксид по-рано тази година като част от план за справяне с антисоциалното поведение, но във вторник изложи нови подробности за прилагането на промяната в закона.

В него се казва, че онези, които бъдат открити в незаконно притежание на наркотика, могат да получат до две години затвор или неограничена глоба.

Въпреки това ще има изключения за легитимни употреби на азотен оксид, например в медицината или кетъринг промишлеността. Газът обикновено се използва като болкоуспокояващо и за производство на сметана при готвене.

Веществото, което се продава в метални кутии, може да причини главоболие и да направи някои потребители тревожни или параноични, докато твърде много азотен оксид може да накара човек да припадне или да загуби съзнание.

Интензивната употреба може да доведе до невъзможност за ходене, падане или изтръпване или загуба на усещане в краката и ръцете. Някои потребители имат проблеми с пикочния мехур или червата, свързани с нервите, еректилна дисфункция или инконтиненция.

Решението на правителството да определи притежанието като престъпление противоречи на препоръките на Консултативния съвет за злоупотреба с наркотици, който препоръчва да не се приемат нови закони за забрана на азотния оксид.

В него се казва, че забраната би била непропорционална на размера на вредите, свързани с газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки