Великобритания разсекрети реч на кралицата за Трета световна

OFFNews 01 август 2013 в 09:59 11429 46

Кралица Елизабет II, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Кралица Елизабет II, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания разсекрети реч на кралица Елизабет II, подготвяна през 1983 г. за евентуалното избухване на ядрена война.

Документът стана публично известен, след като изтече 30-годишният срок за пазене на секретни архиви.

В словото, което е отпечатано само на хартия, кралица Елизабет II е трябвало да призове поданиците си да се молят при започването на ядрена война.

Текстът е бил написан, за да бъде произнесен от кралицата по време на хипотетично телевизионно излъчване след удари. В него Елизабет II говори за "по-голямата от всякога заплаха над една смела страна".

Речта така и не е била записана, сочат архивите. Тя е била разработена като част от разиграван тренировъчен сценарий в случай на избухване на Трета световна война.

"Никога не забравих тъгата и гордостта, която изпитах, когато слушах заедно със сестра си в детската ни стая вдъхновяващите думи на баща ми (крал Джордж VI) на онзи съдбовен ден през 1939 г. (избухването на Втората световна война). И за миг не си представях, че същото мрачно и ужасяващо задължение някой ден ще падне и върху мен."

Но колкото и ужасни неща да очакват всички ни, нашата сила ще бъдат качествата, които вече на два пъти в този тъжен век ни помогнаха да запазим свободата си непокътната", пише в речта.

"Моят обичен син Андрю в този момент е на военна мисия със своята част. Постоянно се молим за сигурността му и за сигурността на всички служещи мъже и жени у дома и навън", се казва още в обръщението към нацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!