Великобритания: Две години затвор за похотлив поглед към жена на улицата

OFFNews 09 декември 2022 в 16:18 7365 3

1

Снимка pexels.com

1

Сексуалният тормоз на улицата ще бъде обявен за престъпление във Великобритания, за което ще се предвижда наказание лишаване от свобода до две години, съобщи правителството.

Подсвиркването след момиче, подхвърлянето на реплика като „мацка“, продължителното взиране в девойка – всичко това ще е криминално престъпление, съгласно проекта, подкрепен от министърката на вътрешните работи Суела Брейвърман.

Сексуалният тормоз вече е незаконен на Острова, но сега се създава ново престъпение: уличен сексуален тормоз.

„Всяка жена трябва да се чувства в безопасност, когато се разхожда по нашите улици", обяснява Брейвърман, цитирана от Би Би Си. Тя твърди, че проектът цели да постави жертвите в центъра на вниманието на властта, а престъпниците да получат това, което заслужават.

Проучване на YouGov за британската обществена медия, публикувано през март, показа, че две трети от жените не се чувстват в безопасност, когато се разхождат сами през нощта, поне през определен период от време от денонощието.

Според Кралската прокуратура (КПС) жените под 34-годишна възраст е най-вероятно да станат обект на сексуални престъпления, но е най-малко вероятно да съобщят за тях.

Кралската прокуратура, която решава дали да отнесе делата в съда, наскоро актуализира съветите си към служителите относно уличния тормоз. Новите насоки обхващат и престъпления като разобличаване, преследване и сексуално посегателство.

Убийството на Сара Еверард, която беше отвлечена и убита от служещ полицай, докато се прибираше вкъщи в Южен Лондон миналата година, също засили загрижеността относно безопасността на жените и отношението към тях.

Шест месеца по-късно 28-годишната начална учителка Сабина Неса беше убита в Южен Лондон от непознат мъж.

Сега правителството ще подкрепи законодателство, внесено от бившия министър на бизнеса Грег Кларк.

Законопроектът на този депутат ще въведе по-строги присъди за лица, които умишлено тормозят, тревожат или притесняват някого на обществено място, и ще увеличи максималните присъди от шест месеца на две години.

През 2021 г. тогавашният министър на вътрешните работи Прити Пател стартира консултация за превръщането на уличния тормоз в конкретно престъпление. Сега Министерството на вътрешните работи стига до заключението, че то трябва да бъде въведено, след като "значителното мнозинство" от анкетираните се изказа в негова подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

12.01 2023 в 18:44

Този начин на "контактуване" с жени е присъщ за мусулманския свят. Примери - бол. Откъде толкова затвори за пакистанските "ухажори" в Албиона?

345

1

Джендо Джедев

09.12 2022 в 16:22

То във Великобритания, поне по мои наблюдения, жените подсвиркват след мъжете по улиците и ги пощипват по пъбовете. :D