Въздушни удари в Судан убиха 17 души, сред които 5 деца

OFFNews 17 юни 2023 в 19:43 1135 0

Судан

Снимка БТА/АП

Судан

Въздушни удари убиха цивилни граждани и поразиха множество части на суданската столица, докато посредници подтикваха враждуващите фракции към ново примирие, предаде Ройтерс.

Сраженията между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа продължават вече трети месец, като нито една от страните не е спечелила ясно предимство.

Войната е довела до разселването на 2,2 милиона суданци, до смъртта на стотици хора и до "хуманитарно бедствие" в изтощения от войната регион Дарфур, посочват от ООН.

Армията има предимството на въздушната мощ в Хартум и съседните градове Омдурман и Бахри, докато РСФ се е установила в жилищните квартали. В петък и събота армията засили въздушните удари, като порази няколко жилищни квартала.

В реч, публикувана от армията в петък, висшият генерал Ясир Ал-Ата предупреди хората да стоят далеч от домовете, които са окупирани от РСФ. "Защото в този момент ние ще ги атакуваме", каза той под одобрителни възгласи. "Между нас и тези бунтовници има куршуми",допълни Ал-Ата, като отхвърли опитите за посредничество.

Министерството на здравеопазването в Хартум потвърди доклад на местни доброволци от събота, че в района на Майо в южната част на Хартум са убити 17 души, включително пет деца, и са разрушени 25 къщи.

Ударът е последният от поредицата въздушни и артилерийски атаки срещу бедния и гъсто населен район на града, където повечето жители не могат да си позволят разходите за напускане.

Късно в петък местният комитет за съпротива съобщи, че 13 души са загинали при обстрел в Ал-Ламаб в западната част на Хартум, като нарече квартала "зона за операции".

РСФ съобщи, че е свалила военен самолет на армията западно от Хартум.

Близо 25 милиона души в Судан се нуждаят от хуманитарна помощ, а 4 милиона деца и бременни или кърмещи майки страдат от остро недохранване на фона на бушуващия конфликт в страната, заявиха в Женева агенции на ООН.

В Хартум работят само една от пет болници или медицински учреждения. Боевете пречат на лекари и пациенти да стигнат до болниците. Липсата на чиста питейна вода, при което хората използват за пиене вода от реките, може да доведе до разпространение на болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика