Във Виена слизат от колите срещу безплатен билет за театър или музей

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2020 в 12:50 1250 0

Виенската община представи пилотен дигитален проект, чиято цел е да свали хората от колите и да насърчи културата им. 

На 26 февруари ще стартира мобилното приложение Kultur-Token. То ще бъде тествано от 1000 потребители, които след това ще споделят мнението си и ще го оценят. От есента на 2020 г., след подробно обсъждане и в случай на положителна оценка на резултатите, приложението ще бъде достъпно за всички желаещи, съобщи бюрото за международни връзки на община Виена в София. 

Приложението ще измерва количеството въглероден диоксид, което потребителят спестява, като се придвижва с обществен транспорт, с колело или пеш в австрийската столица. То включва система за проследяване на движението и крачкомер, а софтуерът разпознава как се движи потребителят и съответно изчислява намаляването на въглеродните емисии в сравнение с карането на автомобил. 

Потребителите ще събират точки, а техните виртуални маркери, които в приложението приличат на кристали, постепенно ще бъдат изпълнени с „въглероден диоксид“. 

Eдин жетон отговаря на 20 килограма CO2, който може да се спести средно за две седмици, ако пътувате с обществен транспорт или с велосипед. Притежателите на този жетон ще могат използват виртуално събраното количество въглероден диоксид и да го обменят за безплатен билет за някоя от културните институции, участващи в проекта. При обмяна на въглеродния диоксид те ще получават на смартфона си QR код, който ще показват на входа на театъра или музея.

Засега участие в пилотния проект са потвърдили четири културни институции – Музеят за история на град Виена, Фолкстеатър, Виенският Концертхаус и музейният комплекс "Квартал на музеите", но се очаква да се включат и други.

Приложението е свързано само с един смартфон и точките не могат да бъдат прехвърляни на други мобилни устройства. Проектът е разработен от колектив на Икономическия университет във Виена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови