Ватиканът поиска Русия да прекрати агресията си в Украйна, за да има мир

OFFNews 12 март 2024 в 12:46 3810 3

Пиетро Паролин

Снимка БТА/АП архив

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин

Първото условие за каквито и да било преговори за прекратяване на войната в Украйна е Русия да спре агресията си, заяви кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, в интервю за вестник "Кориере дела Сера".

Коментарът му е в опит да изясни думите на папа Франциск, според когото Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме", за да преговаря за прекратяване на конфликта.

Светият престол настоява за спиране на огъня, "като преди всичко, тези, които трябва да спрат да стрелят, са агресорите", каза вторият човек в йерархията на Ватикана. Кардинал Пиетро Паролин посочи, че с изказването си папата е искал "да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир". 

Паролин заяви още, че "отприщената срещу Украйна война не е резултат от някакво природно бедствие", а от конкретни човешки решения. "Същата човешка воля, която предизвика тази трагедия, има възможност, но и отговорност да направи стъпки за прекратяването ѝ и да разчисти пътя за намиране на дипломатическо решение", каза той.  

Вчера украинското външно министерство извика посланика на Ватикана, за да изрази "разочарованието си" от изказването на папа Франциск.

Кремъл заяви, че папският призив за прекратяване на войната е "напълно разбираем", а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че сега не е времето да се говори за капитулация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

12.03 2024 в 21:15

Папата искал това, а казал онова. И Байдън се оправдава така. Явно и Франциск е на същата вълна като Джо, и двамата са за пения. Изкуфели.

135

2

Far Rider

12.03 2024 в 15:20

А аз искам да се осветят сметките във ватиканската банка IOR и да се даде възможност да се видят тайните архиви на Ватикана! Ще изчезнат много престъпници и може дори войната в Украйна да спре!

-1650

1

ob1

12.03 2024 в 13:28

damage control му се вика на това... Папата изплиска легена и сега всички кардинали са в обяснителен режим.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика