Вашингтон реши: Дава на Киев касетъчни боеприпаси с новия пакет от военна помощ

OFFNews 07 юли 2023 в 21:38 2740 3

Снимка БТА / АП

Русия, САЩ и Украйна са сред страните, които не са подписали конвенцията, забраняваща касетните бомби.

САЩ ще изпратят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет от военна помощ, потвърди в петък съветникът по националната сигурност Джейк Съливан след месеци на дебат в администрацията на Байдън дали да предостави на Киев спорните оръжия.

„Няма да стоя тук и да кажа, че е лесно“, каза пред репортери Съливан, цитиран от CNN. „Трудно решение. Това е решение, което отлагахме. Това е решение, което изисква сериозно вглеждане в потенциалната вреда за цивилните. И когато събрахме всичко това заедно, имаше единодушна препоръка от екипа по национална сигурност и президентът Байдън в крайна сметка реши, в консултация със съюзници и партньори и в консултация с членове на Конгреса, да продължи напред по тази стратегия.“

Президентът Джо Байдън одобри прехвърлянето на боеприпасите тази седмица, твърди CNN. Телевизионният канал за първи път съобщи миналата седмица, че администрацията сериозно обмисля този ход, тъй като украинските сили се борят да постигнат големи успехи в контранастъплението си срещу Русия.

Боеприпасите ще бъдат съвместими с осигурените от САЩ 155-милиметрови гаубици, ключова част от артилерията, която позволи на Украйна да си върне територия през последната година.

Какви са касетъчните боеприпаси, които САЩ се очаква да доставят на Украйна и защо са толкова противоречиви? - пита и отговаря на въпроса CNN.

Касетъчните боеприпаси разпръскват „бомби“ в големи площи, които може да не експлодират при удар и могат да представляват дългосрочен риск за всеки, който ги срещне, подобно на противопехотните мини. Над 100 държави, включително Обединеното кралство, Франция и Германия, са забранили боеприпасите съгласно Конвенцията за касетъчните боеприпаси, но Русия, САЩ и Украйна не са подписали конвенцията.

Германският министър на отбраната Борис Писториас каза в петък, че предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна „не е опция“ за Берлин, тъй като е страна по конвенцията. Но той отказа да повлияе на решението на САЩ да направят това. „Онези страни, които не са подписали конвенцията – Китай, Русия, Украйна и САЩ – не е моя работа да коментирам техните действия.

Украински официални лица настояваха САЩ да осигурят касетъчни боеприпаси от миналата година, като се аргументираха, че те помогнат за стесняване на численото превъзходство на Русия в артилерията. Отначало Байдън не беше склонен, казаха служители на администрацията пред CNN, като се има предвид колко държави по света са забранили боеприпасите.

Но променящите се условия на бойното поле в Украйна през последните три седмици накараха американската администрация да ги обмислят отново и сериозно, а Пентагонът препоръча на Байдън боеприпасите да бъдат предоставени на Украйна поне временно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

Diogenes

10.07 2023 в 16:30

"Ако използват едните ,няма ли да последва подобен отговор?"

Хубав опит да се изкара руската армия добра и милостива, ама неуспешен. Те от самото начало на войната използват всякакви забранени оръжия - касетъчни, термобарични и фосфорни бомби, мини, които не се обезвреждат автоматично и какво ли още не.
Всеки, който поне малко се интересува от фактите, може да намери информация в интернет

1065

7

Moholovka

08.07 2023 в 00:03

Ще им отеснеят окопите на блатните

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика