Външните министри на ЕС налагат санкции на 8 руснаци заради кризата в Керченския проток

OFFNews 18 февруари 2019 в 07:00 1974 0

ЕС налага санкции на 8 руснаци заради инцидентите в Азовско море през ноември, предаде Франс прес, като се позова на няколко европейски източници. Те няма да имат право да влизат на територията на ЕС, а евентуалните им авоари под негова юрисдикция ще бъдат замразени.

Налагането на санкциите ще бъде утвърдено от външните министри на страните членки днес в Брюксел.

Имената на 8-та руснаци ще останат в тайна до публикуването в Официалния вестник на ЕС.

"Има единодушие, че трябва да се направи нещо, за да бъдат санкционирани отговорните хора за решението да бъдат арестувани три украински военни кораби и техните екипажи", обясни един от цитираните източници.

След анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. ЕС включи в "черен списък" 164 руснаци и украинци, сред които няколко приближени на руския президент Владимир Путин, както и 44 юридически лица. Страните от ЕС обаче остават разделени по въпроса дали да бъдат засилени търговските санкции срещу Русия, казва един от източниците на AFP. Държавите от ЕС не могат да се споразумеят за наказателни мерки срещу руския енергиен сектор, тъй като са силно зависими от руските доставки на газ. Няколко държави освен това са се обявили против нови санкции срещу режима на Николас Мадуро във Венецуела, които са друга тема в дневния ред на утрешната среща на външните министри от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови