Съветът по сигурността определи руските действия в Азовско море като недопустими

OFFNews 28 ноември 2018 в 13:36 4388 1

Съветът по сигурността определи руските действия в Азовско море като недопустими

Действията на Русия в Азовско море са недопустими. Това е позицията на Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

Днес под ръководстото на премиера е проведено заседание, на което е приета позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море. В нея се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.

„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг