Русия прави опит за пълзяща анексия на Азовско море и Керченския проток, обяви украинският посланик

OFFNews 29 ноември 2018 в 10:42 2819 2

"С нападението над украинските кораби от руската страна имаме открита военна агресия от Русия срещу Украйна. Тази агресия продължава във форма на пълзяща анексия на Азовско море и Керченския пролив." Това заяви украинският посланик в България Виталий Москаленко пред bTV тази сутрин.

Русия блокира преминаването през Керченския проток на границата между Азов и Черно море на 25 ноември, след което откри огън по украински военни кораби. Имаше ранени и пленени. Украйна въведе военно положение.

Ранените - поясни посланикът - са шестима, а не трима, както се твърди. Дипломатът е уверен, че корабите не са нарушили никакви споразумения, не са навлезли в руски териториални води.

"Какви са териториалните води на руската федерация? Крим е територия официално призната от целия свят като територия на Украйна. Крим е окупирана и анексирана територия. За какви териториални води говорим", попита той, а признанията на трима пленени украински войници нарече "псевдо" и "монтирана работа".

Вчера вечерта 35 украински кораба са били блокирани в пристанищата Мариупол и Бердянск - част от тях - на влизане, част - на излизане, разказа още посланикът и посочи, че от април насам над 200 кораба - предимно украински, но и български, са били спирани и проверявани в продължение на два дни до една седмица.

"Това се отразява негативно на икономическото състояние на Източна Украйна, в районите по крайбрежието", посочи той.

На коментара на руския президент Владимир Путин, че на украинските управляващи се дава всичко, което поискат и дори и да поискат бебета за закуска ще им се дадат украинският дипломат реагира: "Това ли да му коментирам? За бебета? Без думи за този коментар".

Той се съгласи, че става въпрос за планирана провокация, "но не от страна на Украйна, а на Русия". Смята, че е направена, за да се повиши рейтингът на Путин, който паднал до нива от 2014 г.

Възрази обаче срещу употребата на думата "конфликт" в случая: "Конфликт предполага ранно действащи страни. Какъв може да бъде конфликтът между Германия и Полша в средата на миналия век? Това конфликт ли беше, или окупация? Конфликт ли имаше между Германия и Чехословакия по същото време? Конфликт ли беше, или престъпна анексия? В Крим какво беше?".

Н. Пр. Москаленко заяви още, че въвеждането на военно положение в Украйна е отговор, който показва, че "ние сме готови да се защитаваме, да браним териториалната си цялост и интегритет". Той призова "час по-скоро да бъдат въведени санкции", с които "руският агресор" да трябва да се съобразява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

29.11 2018 в 11:06

Да подкрепим братска Укрия срещу руската агресия. Да нападнем веднага с нашата фрегата "Дръжки" и да взривим моста!