Ваксината на Sanofi и GSK ще се забави заради недостатъчен имунен отговор при по-възрастните

OFFNews 11 декември 2020 в 11:50 2528 0

Снимка Pixabay

Фармацевтичните компании Sanofi и GlaxoSmithKline обявиха днес, че планират допълнителни проучвания на своята Ковид ваксина, след като клиничните изпитания са показали недостатъчен имунен отговор при възрастните хора, предаде Ройтерс. Така потенциалното въвеждане на новата ваксина се отлага за края на 2021 г.

Двете компании ще започнат новите проучвания през февруари.

Европейският съюз и правителствата на САЩ, Канада, Великобритания и други държави са резервирали милиони дози от потенциалната ваксина.

Забавянията и допълнителните проучвания не са необичайни в процеса на разработване на ваксини. Заради извънредно ускорения процес при разработките в световен мащаб и неизвестността около датите на готовност на всяка ваксина, правителствата заложиха не само на един производител, а сключиха договори с различни компании.

Според днешното съобщение на френската  Sanofi резултатите до момента са показали "имунен отговор сравним с този при оздравели след COVID-19 пациенти на възраст между 18 и 49 години, но по-слаб имунен отговор при по-възрастните, което вероятно се дължи на недостатъчна концентрация на антигена".

“С този тип ваксина резултатът не е изненадващ, ние знаем, че при по-възрастните е нужен повече антиген. Но през първа и втора фаза създателите на ваксини тестват толерантността към продукта и не могат да ползват високи дози", заяви Жан-Даниел Льоливр, ръководител на звеното по клинична имунология и инфекциозни болести в болница Анри-Мондор в град Кретей, Франция. Според него Sanofi и GSK ще успеят да подобрят ваксината. Очаква се трета фаза на изследванията да започне този месец.

Ваксината на Sanofi-GSK използва същата технология, базирана на рекомбинантни протеини, като една от сезонните противогрипни ваксини на Sanofi. Тя ще бъде съчетана с адювант - вещество, което действа като ускорител на ваксината, произведена от GSK. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!