В украинския парламент внесоха законопроект за предсрочни президентски избори

Вероника Шербанова 08 януари 2014 в 14:29 1453 1

Върховната Рада в Украйна

В украинския парламент внесоха законопроект за предсрочни президентски избори на 30 март, съобщи информационна агенция УНИАН.

Вносител на законопроекта е депутатът от фракция „Батикившчина“ Александър Бригинец.

Според Конституцията на Украйна изборите за президент се провеждат в последната неделя на месец март през петата година от назначаването на президент. Инаугурацията на президента Виктор Янукович беше на 25 февруари 2010 година, което означава, че петата година за него започва на 26 февруари тази година. Последната неделя на март е 30 март, обясни Бригинец.

За да се придържа към Конституцията, Върховната Рада трябва да назначи президентски избори на тази дата, а не според предварително предвиденото – март 2015 г., убеден е Бригинец.

Всички опити на Янукович да си припише пълномощия, като измени Конституцията, както и опитите да си прибави още една година (с провеждането на изборите през шестата година откакто е президент, а не през петата, както е по Конституция) мога да определя само като узурпация на властта. Всички съпричастни с това трябва да бъдат наказани, допълни депутатът.

Преместване на изборите за президент през март тази година поиска през ноември и опозиционният лидер Виталий Кличко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!