В Турция: Ислямска държава е свръхактивна в страната

OFFNews 18 май 2019 в 18:17 2435 0

Сюлейман Сойлу, МВР Турция

Снимка АА

В Турция се борим с изключително сериозна заплаха, силите за сигурност са в режим на най-висока степен на тревога – за последните 2,5-3 години Ислямска държава в момента е свръхактивна на територията на страната, заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу, цитиран от Анадолската агенция.

В Анкара той е провел 45-минутна закрита за медиите среща с делегация на Комитета по предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение и наказания /КПИ/ при ПАСЕ, водена от председателя й Микола Гнатовский. Делегацията е от 15 дни в Турция, инспектирала е полицейски участъци и центрове за задържане, и се е срещнала с множество арестанти и задържани.

„От една страна, ние се борим с кюрдската ПКК, но по-голямата заплаха идва от Ислямска държава и то не само в съседните ни държави, но и на наша територия. Всички разузнавателни звена работят изключително сериозно, само един пробив в стабилността на сигурността ни ще превърне Турция в най-апетитната страна за терористичните групировки. Някои неща съобщаваме, други премълчаваме, разузнавателните структури и силите за сигурност реализират много сериозни операции“, посочва вътрешният министър.

Сойлу уточнява, че Анкара провежда операции и срещу тероризма, и за предотвратяване на потенциалните заплахи. От близо месец и половина наблюдаваме опасно раздвижване на Ислямска държава, предупреждава той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови