В първата си реч като победител Байдън обеща да обедини американците (видео)

OFFNews 08 ноември 2020 в 08:37 5240 4

Снимка abcnews

Обявеният за 46-и президент на Съединените американски щати демократ Джо Байдън произнесе първата си реч като победител. Заедно с новоизбраната за вицепрезидент Камала Харис, той се обърна към нацията от Уилмингтън, Делауер:

"Ще управлявам като американски президент, не като демократ", заяви Байдън. 

Той съобщи, че още утре в понеделник ще назначи научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса. Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ:

"Нашата работа започва с поставянето на COVID под контрол. Не можем да възстановим икономиката, да върнем нашата жизненост или да се насладим на най-ценните моменти - да прегърнем внуците, децата ни, да посрещнем рождени дни, сватби, дипломиране, докато не го поставим под контрол. В понеделник ще определя група водещи учени и експерти като съветници, за да поемат плана Байдън-Харис за COVID-19 и да го приведат в проект за действие, който ще започне на 20 януари 2021 г.", каза Байдън.

"Сега е време за изцеление в Америка", заяви той.

Байдън обеща да възстанови основата на страната - средната класа, както и ролята на САЩ в света.

"Обещавам да бъда президент, който се стреми не да разделя, а да обединява, който не вижда сини щати и червени щати, а вижда само Съединени щати. Аз се стремях да получа този пост, за да възстановя душата на Америка, за да възстановя гръбнака на тази нация - средната класа, и да направя Америка отново уважавана по целия свят".

Байдън определи победата си над настоящия държавен глава Доналд Тръмп като "убедителна" и подчерта необходимостта от сътрудничество между демократи и републиканци:

"Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим".

Преди Байдън говори Камала Харис, която ще стане първата жена, първата чернокожа американка и първата американка с индийски корени, заемаща най-висок ранг в американската история.

Харис обяви, че избирателите са отправили ясно послание с надежда за "единство, благоприличие, наука и също истина" и определи изборната победа като "възвестяване на нов ден за Америка". Според нея Байдън е "изцелител" и "обединител" и имал "смелостта да разруши една от най-значимите бариери" в страната:

"Аз може да съм първата жена на този пост; аз няма да съм последната", заяви Камала Харис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

4

Андрешко

08.11 2020 в 14:46

"обявеният" от CNN и местните подлизурковци да не бърза, щото и Клинтъница и беха напечатали списанията с "президентшата" и Ал. Гор пи 'горчиво шампанско".
Президент ще е когато го обяви съда на САЩ, не журналята и наш бойко

3232

3

tarabata

08.11 2020 в 11:16

Освен че е забравил какво е казал, е забравил и какво са му казали. Например за финансовото състояние на държавата им, както и за отношенията с поднебесната. Вероятно има хора, около него, които помнят и ще му напомнят, каквото им е угодно на тях. Въобще ще е интересно...

1894

2

Sashkavas

08.11 2020 в 10:27

Хубавото при него е че е искрен и каквото и да каже си вярва, щото до вечерта го е забравил

5712

1

tough

08.11 2020 в 09:48

Айдеее, и тоя ли ще прави съюз? Пролетарии от всички страни...