В новата административна столица на Египет живеят вече близо 1000 домакинства

Тя е създадена, за да се намали трафикът в Кайро - един от най-гъсто населените мегаполиси

OFFNews 25 юни 2024 в 12:39 3798 0

Снимка БТА/АП

Близо хиляда домакинства вече живеят в новата административна столица на Египет. Целта е в следващите години един милион души да се преселят в развиващия се град.

Това обяви Халед Абас, председател на компанията "Ню административ кепитъл къмпани", ръководеща амбициозния проект. Новият град засега няма име, наричат го само "новата административна столица".

Тя  се намира на около 60 километра източно от центъра на Кайро. Вече 5 международни университета отвориха кампуси в града.

Компанията на Абас е отпуснала стипендии за обучението на 80 студенти от Южен Египет. В бизнес парка на новата административна столица офиси откриха 18 банки, сред които Централната банка на Египет и Фондовата борса.

По-голямата част от държавните институции се преместиха в новата административна столица през лятото на миналата година. Президентът Абдел Фатах Сиси обяви преместването си при встъпването в третия си шестгодишен мандат в началото на април. Сиси положи клетва в новата мащабна сграда на Египетския парламент.

Строителството на многомилиардния проект върху 700 квадратни километра започна през 2015 година. Плановете са там да се преместят около 6.5 милиона души, като основната цел е да се намали трафикът в Кайро, който е един от най-гъсто населените мегаполиси и продължава да расте с бързи темпове, отбелязва онлайн изданието на списание "Egypt today".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво ще стане на Евро 2024