Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В Херсон дори и пияниците не искат руски паспорти и рубли

Бабите взеха рублите и веднага ги обърнаха в украински гривни, обясни ръководителят на Херсонския областен съвет

OFFNews 21 юни 2022 в 13:41 3949 2

Херсон е Украйна
Надписът на транспаранта е недвусмислен: Херсон е Украйна!

Жителите на временно окупираната Херсонска област не са съгласни да плащат с руски рубли и да получат руски паспорти. Пенсионерите, които са взели парите си в руската валута, веднага отиват да ги обменят за гривни, съобщи ръководителят на Херсонския областен съвет Александър Самойленко в интервю за "Укринформ".

Според него първият опит на окупаторите да въведат рубли е бил в Генически район, който бе завзет пръв.

"Взеха списъци на най-уязвимите - пенсионерите - и им платиха по 10 000 рубли. Но какво се случи - бабите взеха парите, отидоха и веднага ги обмениха за гривни, които сложиха в джобовете си, а рублите се върнаха в Крим", разказва Самойленко.

Според него оттогава досега окупаторите не са имали други съществени опити да въведат рублата.

"Има големи земеделски предприятия, които сега работят на ръба на колаборационизма, и използват рублата за закупуване на горива и смазочни материали и т.н. Но тук става дума за непарични рубли. Що се отнася до парите в брой, те са много малко. Никой не иска да приеме рубли", каза ръководителят на регионалния съвет.

Той отбеляза, че ситуацията с руските паспорти е същата - никой не иска да ги вземе.

"Обявиха кампания, че ще дадат 10 000 рубли на всеки, който се откаже от украинско гражданство и получи руски паспорт. Но никой не пожела да го направи, дори сред маргиналите. Даже пияниците разбират, че украинският паспорт е всичко, а руският - нищо", каза Самойленко и добави, че заради тази позиция на жителите на Херсон проблемът с издаването на руски паспорти днес изглежда като отложен.

На 11 юни ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак заяви, че кампанията за раздаване на руски паспорти във временно окупирания Херсон се е провалила. Според руските пропагандни медии не е имало много желаещи да вземат "документа" - общо 23-ма души от 250 000 население.

В Херсон се провали и опита на 12 юни да бъде отбелязан т. нар. Ден на Русия в Херсон. На "празника" в града се събрали едва около 30 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

21.06 2022 в 18:04

А в България това е смисълът на живота и цел номер едно дори и на много от управляващите ... Тц,тц, тц!!! Накъде отиде света???

75

1

230 млрд баксов

21.06 2022 в 14:39

асвабадители идите на*уй
 
X

Да помогнем на украинските деца!