В Екатеринбург е задържан журналист на Уолстрийт джърнъл. ФСБ го подозира в шпионаж

OFFNews 30 март 2023 в 13:22 1470 1

Гершкович

Снимка EVAN GERSHKOVICH/VK.COM

Еван Гершкович

Кореспондентът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович е бил задържан в Екатеринбург по подозрение в шпионаж, се казва в изявление на ФСБ. Службата твърди, че Гершкович е "събирал информация за компания от руския военно-промишлен комплекс, която представлява държавна тайна", по искане на САЩ.

Следственото управление на ФСБ е образувало наказателно дело по член 276 от Наказателния кодекс на Русия ("шпионаж"), съобщиха от руската специална служба, цитирана от Би Би Си. Членът предвижда наказание до 20 г. затвор.

"Уолстрийт джърнъл" публикува новината за задържането на журналиста, в която цитира доклада на руската ФСБ и посочва, че изданието е силно "загрижено за безопасността на г-н Гершкович". Уточнява се също, че Гершкович пише за Русия като част от московското бюро на вестника.

Няколко издания, базирани в Екатеринбург, съобщиха предишния ден, че Гершкович е спрял да се свързва с редакцията си след пътуване до Екатеринбург.

Журналистът Дмитрий Колезев (признат в Русия за "чуждестранен агент") пише, че колегата му е пътувал до Екатеринбург, за да пише за отношението към войната и за вербуването на местни жители в ЧВК "Вагнер".

За изчезването на американския журналист съобщи днес сутринта в канала си в Телеграм и пиарът Ярослав Ширшиков. Според него Гершкович е взел интервю "преди няколко седмици", след което "е работил няколко дни и благополучно е отлетял за Москва". "Интересуваше се преди всичко от отношението към ЧВК "Вагнер" в обществото", пише пиарът.

Според разказа на Ширшиков в 01:00 часа в четвъртък му се обадили колегите на журналиста в Лондон и му казали, че Еван Гершкович се е върнал в Екатеринбург на 29 март и оттогава не могат да се свържат с него.

Вячеслав Вегнер, депутат от Свердловското законодателно събрание, също се е срещнал с Еван Гершкович.

"Той се интересуваше от въпроси, свързани с подкрепата на населението през периода на специалната военна операция. А също и с хуманитарната мисия: товарите, които изпращаме в Донбас от 2014 г. насам. [...] Дейността на ЧВК "Вагнер" също представляваше интерес, в частност той попита защо кореспондирам с Пригожин. А за промишлените предприятия [той попита] как се преориентират в хода на СВО", обяснява Вегнер пред 66.RU.

Политическият анализатор Татяна Станоева нарече шок задържането на журналиста по подозрение в шпионаж.

"Ще изчакаме да видим в какво конкретно го обвинява ФСБ, но изглежда, че е взет заложник", смята политологът.

Преди "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович е работил във "Франс прес", "Москоу таймс" и "Ню Йорк таймс". Работил е в Русия в продължение на около 6 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови