Уроци по стрелба изместват от есента часовете за здравна просвета в училищата в Полша

Красимир Крумов 17 юни 2022 в 21:40 3291 2

От есента осмокласниците в Полша ще се учат да стрелят и да изучават непознат терен

Снимка Forum

От есента осмокласниците в Полша ще се учат да стрелят и да изучават непознат терен

От есента учениците от последните класове на основните училища както и в класовете от средните училища в Полша ще се учат да стрелят с огнестрелно оръжие и да си намират скривалище, съобщи „Газета виборча“ с позоваване на министъра на просветата Пшемислав Чарнек. Натоварването на учениците няма да нарасне, стрелбата ще замени часовете по здравно образование.

Чарнек беше обявил намерението за въвеждане на часове по стрелба още през май. Сега вече е готов проектът на постановлението с което се въвеждат промени в учебната програма за 8 клас на основното училище. Въвежда се предмет „Обучение по сигурност“. Модулът, посветен досега на здравните грижи ще бъде заменен от модул за Обучение за отбрана

„Идеята се появи покрай войната в Украйна. В програмата на Обучението за отбрана липсваше компонентът, засягащ военните заплахи. Стремейки се да запазим същия хорариум, трябваше да намерим такова съдържание, което поне частично се преподава по други предмети.“ – казва пред „Газета Виборча“ вицеминистърът на образованието Дариуш Пионтковски.

Очакваният ефект от тези промени трябва да бъде готовност на учениците да правилно реагиране в ситуация на заплаха от военни действия. Ще се запазят часовете за оказване на първа помощ, но акцентът ще бъде поставен върху формирането на практически и често повтаряни умения, особено при обучението на първа помощ, изучаване на терен и стрелба с оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

18.06 2022 в 10:10

Искаме или не, ние трябва да се насочим в същата посока. Русия може и на нашата врата да дойде.

8053

1

DARTH VADER

18.06 2022 в 03:42

БРАВО НА ПОЛЯЦИТЕ,ВСЯКА СТРАНА,СТРЕМЯЩА СЕ КЪМ НЕЗАВИСИМОСТ-ТРЯБВА ДА НАПРАВИ СЪЩОТО...


ЗНАЕХ СИ,ЧЕ ЕДИН ДЕН...НЕ МНОГО ДАЛЕЧ-ПОЛЯЦИТЕ ЩЕ СА ЕДНИ ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ЕВРОПА

НАСТОЯЩИТЕ "ЛИДЕРИ" СА ДУПЕДАВЦИ