УП: Зеленски е недоволен от правителството, петима се обсъждат за премиер на Украйна

OFFNews 30 юни 2022 в 11:11 1065 0

Шурма
Заместник-председателят на Офиса на президента Ростислав Шурма е най-вероятният следващ премиер на Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски може да инициира уволнението на правителството в Киев, оглавявано от премиера Денис Шмигал, или да смени няколко "неефективни" министри през есента. Това съобщава Украинская правда (УП), като се позовава на свои източници от обкръжението на президента.

От изданието посочват, че сегашният състав на кабинета е бил удобен на президента преди началото на пълномащабната руска инвазия, но след това вече Зеленски е имал нужда от по-инициативни и креативни министри. Източниците на УП твърдят, че основната критика към правителството е, че не успява да генерира смислени визии и реалистични планове и не успява да "тича с темпото на Зеленски". За разлика от почти денонощната претоварена програма на държавния глава, министрите му се се събирали само веднъж седмично и приемали често "бюрократични и в много случаи незначителни неща".

"Чувстваме, че се натрупва раздразнение, което рано или късно ще доведе до разпускане на това правителство", посочва източник на изданието.

Твърди се, че се разглеждат пет кандидатури за министър-председател на мястото на Шмигал. Това са:

Заместник-председателят на Офиса на президента Ростислав Шурма;
Първият заместник министър-председател и министър на икономиката Юлия Свириденко;
Министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков;
Министърът на общностното и териториалното развитие Алексей Чернишов;
Министърът на отбраната Олексий Резников.

Според някои източници Резников може да запази сегашния си пост или да оглави Министерството на правосъдието. Твърди се, че президентският екип има претенции и към работата на външния министър Дмитрий Кулеба.

Денис Шмигал оглави кабинета на 4 март 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови