Унгарският премиер Орбан иска да се откаже от либералната демокрация

ОFFNews 28 юли 2014 в 17:15 6282 18

Виктор Орбан
Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че иска да се откаже от либералната демокрация в полза на "нелибералната държава", като даде пример с Русия и Турция.

Световната финансова криза от 2008 година показа, че "държавите с либерални демокрации не могат да останат конкурентни в глобален план", коментира министър-председателят на среща с етнически унгарци в Румъния, цитиран от "Блумбърг".

"Не мисля, че членството ни в Европейския съюз изключва изграждането на нова нелиберална държава, основана на националните корени", добавя Орбан. Видеото с речта му може да се види на интернет страницата на правителството. Той изброява Русия, Турция и Китай като примери за успешни нелиберални нации, някои от които дори не са демокрации.

През април т.г. Орбан бе преизбран за втори четиригодишен мандат. Той влезе в сблъсък с ЕС след като съсредоточи в ръцете си повече власт от който и да било негов предшественик от падането на Желязната завеса насам. Премиерът смени много от ръководителите в съдебната власт, затегна контрола върху медиите и промени изборните правила в своя полза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews