Унгария се оплака на Европейския съюз от Украйна - Киев затруднявал работата на унгарски компании

OFFNews 25 ноември 2022 в 18:14 2566 1

Снимка Facebook / Péter Szijjártó

Петер Сиярто

Унгария се оплака на Европейския съюз, че Украйна затруднява работата на нейни компании, като например фармацевтичната фирма "Рихтер", тъй като имат дейност в Русия, заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от БТА.

Външният министър на Унгария посочи, че пободни действия са недопустими, още повече в условия, когато Украйна получава помощ от Будапеща. Сиярто назова големи унгарски компании като фармацевтичните Gedeon Richter и Egis, а както е нефто-газовата MOL, които са пострадали, по думите му, от дискриминация.

Според ръководителя на външното ведомство на Унгария „на украинския пазар са били забранени някои продукти на Richter и Egis и са се чули призиви за бойкот на MOL".

„Тези компании работят абсолютно легално, те не са нарушавали никакви закони, тяхното единствено прегрешение е, че са международни компании и по тази причина присъстват в Русия“, обяви Сиярто в изявление, предавано от държавната унгарска телевизия.

Унгария ще поиска от Брюксел да вземе мерки, за да гарантира, че украинските власти няма да възпрепятстват работата на компании от държави, които членуват в ЕС, каза Сиярто на брифинг.

Унгарската фармацевтична компания "Рихтер" заяви по-рано този месец, че поради промяна в украинското законодателство за компаниите, които имат бизнес в Русия и плащат данъци там, има опасност да загуби възможността да продава част от стоките си на украинския пазар, отбелязва Ройтерс.

В доклад за печалбите си през третото тримесечие "Рихтер" съобщи, че ще обжалва решение, което ѝ отнема правото да пласира в Украйна 35 вида продукти.

В същото време, независимо от твърденията за подкрепа за Украйна Унгария на Виктор Орбан поддържа топли отношения с Москва. Самият Орбан буквално преди дни разгневи украинците, след като се появи футболно със шалче на запалянко, на което е изплетена картата на "Велика Унгария". На нея в Унгария влизат земи, които днес са в територията на Украйна. Провокацията на Орбан е с карта, която е отпреди Парижкия мирен договор, от времето на Първата световна война.

Само преди десетина дни по случай националния празник на Полша - Деня на Независимостта на 11 ноември унгарският крайнодесен депутат от политическото движение "Нашата родина", който е и член на ПАСЕ Ласло Тороцкаи честити на поляците празника и им пожела в Туитър "да се срещнем един ден отново на общата полско-унгарска граница". Това предизвика официален протест от Киев.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

25.11 2022 в 20:44

Маджарският Баце и кликата му да продължават да серат по главите на украинците и да правят свирки на Путя, пък после да се чудят що украинците им играят сабя...