Украйна се опасява, че контраофанзивата няма да отговори на надеждите на Запада, пише ''Вашингтон пост''

"Очакванията за нашата контраофанзива са надценени от света. Повечето хора очакват нещо голямо", казва Резников

OFFNews 07 май 2023 в 09:04 6652 6

Олексий Резников

Снимка Архив

Олексий Резников

Военното ръководство на Украйна се опитва да убеди Запада да ограничи очакванията си за планираната контраофанзива, тъй като не е сигурно, че тя ще може да обърне хода на конфликта, пише американският в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА, като се позова на интервю с украинския президент Володимир Зеленски и министъра на отбраната Олексий Резников.

"Очакванията за нашата контраофанзива са надценени от света. Повечето хора очакват нещо голямо", каза Резников. Според него подобни очаквания може да доведат до "емоционално разочарование".

Представители на властите в Киев се опасяват, че при неуспех Украйна може да загуби доставките на военна помощ, а Западът да се опита да принуди страната да седне на масата за преговори с Русия, пише "Вашингтон пост". Вестникът посочва, че според редица експерти би било трудно или дори невъзможно Русия да бъде изтласкана обратно на позициите, които тя заемаше преди началото на конфликта през февруари миналата година.

"Мисля, че колкото повече победи имаме на бойното поле, толкова повече хора ще вярват в нас, което означава, че ще получаваме повече помощ", каза Зеленски. Той посочи, че Украйна ще бъде готова да започне офанзива "веднага щом получи оръжията, които са договорени с партньорите". Срокът все пак може да бъде изместен в зависимост от метеорологичните условия, уточни Зеленски.

Според Резников "първата украинска щурмова група" е готова за контранастъпление на повече от 90%, но някои военнослужещи все още не са завършили обучението си в чужбина. Основната нужда на украинските въоръжени сили в момента е от системи за противовъздушна отбрана, подчерта той.

Зеленски добави, че Киев няма да чака доставките на изтребители, за да започне контранастъпление. "Щеше да бъде много по-лесно", ако Украйна разполагаше с Ф-16 (F-16). "Сега ние губим в небето", каза той.

По-рано координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ все още не обмислят възможността да доставят на Украйна изтребители Ф-16. Президентът на САЩ Джо Байдън също каза, че доставката на американски изтребители "не е приоритет в момента". В същото време на 4 март телевизионният канал Ен Би Си съобщи за пристигането на двама украински пилоти в САЩ за евентуално обучение на западни военни самолети, включително изтребители Ф-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

07.05 2023 в 16:48

Ордера, абе гледам само по 6 плюсчета си слагаш сам напоследък.

Колкото до целите на войната (пардон, специалната операция), и Рашата скоро ще изпълни целите си. Изглежда те са пращане на фронта и последваща могилизация на 500-600 хиляди затворници, безработни, лумпени и други унтерменши.
Това силно ще облекчи социалния им бюджет и ще доведе до невиждан просперитет.

706

6

order

07.05 2023 в 16:38

Ами и американците са наясно.....

Още една - две контраофанзиви /пробиви/ и целта на бай дън и ФАЩ в тази война ще е постигната - последния украинец ще се е явил пред Спасителя бай Св. ПЕШКО.

12407

4

Bad Horse

07.05 2023 в 11:44

Това се нарича "управление на очакванията". Влиза в длъжността на висши командири и политици. Пресата се чете само от 60+ годишни бумъри, "журналисти" и руската разведка.

Колкото до офанзивата, ще изолират Крим най-малко. Границите от 2022 вероятно. Аз лично смятам, че ще е повече от това. В интерес на всички е тази война да приключи по-скоро с разгром на Русия. Да, в интерес и на руснаците е агонията да не се проточи с години.

12078

3

edin slep

07.05 2023 в 10:59

Окопаха се, не е сигурно, че ще пробият пак фронта, дано си върнат пътя между Крим и Мариупол.

-7195

2

vovchik

07.05 2023 в 09:22

Голямо, голямо, колко да е голямо.

2550

1

alfakentavur

07.05 2023 в 09:13

При предната контраофанзива се видя как бягат орките и изоставят всичко след себе си. Сега ще бягат два пъти по-бързо. Военните не отчитат психологическия фактор.